Historiskt svenskt guld i U18-VM

Ishockey • Publicerad 28 april 2019
Småkronornas Lucas Raymond, vänster med nummer 26, blev stor matchhjälte i finalen av U18-VM.Foto: Erik Mårtensson/TT

För första gången någonsin är Sverige U18-världsmästare i ishockey.

Frölundas Lucas Raymond blev stor matchhjälte med tre mål i finalen mot Ryssland i Örnsköldsvik.

Den 17-årige forwarden avgjorde med sitt 4–3-mål 5.44 in i förlängningen och ordnade Sveriges första guld i U18-VM sedan turneringsstarten 1999.

– Det är helt magiskt, det går inte att beskriva. Det är en bra match, ryssarna spelar bra också. Helt fantastiskt, jag tänker inte på att det är ett hattrick utan mer på att vi har vunnit en VM-final, säger Lucas Raymond till SVT.

Han hade tidigare gett det svenska laget, Småkronorna, ledningen med 1–0 i första perioden. HV71:s Simon Holmström utökade till 2–0 i andra innan Ryssland vände på matchbilden. Bortalaget gjorde tre raka mål genom Vasili Podkolzin, Rodion Amirov och Maxim Grosjev och såg ut att gå mot segern.

Då kvitterade Lucas Raymond till 3–3, 10.47 in i tredje perioden, före målet i förlängningen.