Jubel för Robin Bengtsson i Kiev

Eurovision Song Contest Artikeln publicerades

Italien och Portugal är förhandsfavoriter, men även Robin Bengtsson verkade gå hem hos Kiev-publiken. Efter hans nummer utbröt ett stort jubel i publiken.

Presenterad av programledarna som Robin "Freakin'" Bengtsson steg svensken upp på scen med självsäkra steg. Dansrutinen på de fem rullbanden satt som planerat och publiken verkade gilla vad de såg.

Om Robin Bengtssons framträdande räcker till seger återstår att se men på förhand har allt handlat om Italien. Ända sedan Francesco Gabbani vann den italienska uttagningen till Eurovision Song Contest har hans "Occidentali's karma" pekats ut som årets vinnarlåt.

Den tidigare Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw, som i år kommenterar tävlingen för SVT, känner sig helt säker på sin sak:

– Italien vinner, när jag såg honom på repet så syntes det att han är en jättevinnarkandidat, säger Zelmerlöw.

Under den senaste veckan har dock Portugal, som representeras av Salvador Sobral och bidraget "Amar pelos dois", seglat upp som en seriös utmanare. I går gick Portugal till och med om Italien som vinnarfavorit hos flera stora spelbolag.

– Jag tror att det kan bli tajt mellan de två, jag tror inte att det är självklart, säger Robin Bengtsson, som tävlar för Sverige i år.

Efter de två stora favoriterna är det mer öppet. Belgien, Bulgarien, Storbritannien och Rumänien tros göra upp om resten av topp fem-placeringarna.

Där någonstans väntas också Sverige placera sig.

– Det blir definitivt topp åtta, kan vara topp fem och en fjärdeplats är inom räckhåll. Men jag tror att Italien, Portugal och Bulgarien blir för svåra, säger Måns Zelmerlöw.

Robin Bengtsson har hela tiden sagt att han hoppas att "I can't go on" placerar sig någonstans bland de fem främsta.

– Bulgarien och Belgien är nog de närmaste konkurrenterna som blir viktiga för oss att slå. Skulle vi sedan slå Portugal och Italien också så är det bara en bonus, säger han.

Belgien och Bulgarien ligger också närmast Sverige i startfältet – de startar före och efter Robin Bengtsson.

– Det känns som ett bra läge, att ligga mellan två lugna men ändå bra låtar. Eftersom Belgien är en favorit kommer folk verkligen att lyssna på den och så kommer vi direkt efter när folk är uppmärksamma, säger han.

Trots att han inte är en av vinnarfavoriterna har Robin Bengtsson knappast gett upp tanken på att vinna Eurovision Song Contest – han berättar att han är en tävlingsmänniska som givetvis vill stå högst upp på pallen.

– Vi går så klart för seger. Det är vårt mål, jag tycker att det är kul att satsa högt, säger han.

TT