Annons

Kommunal risar stram assistansuppräkning

Även fackförbundet Kommunal kritiserar regeringen för att inte höja timersättningen för personlig assistans i takt med löner och kostnader på övriga arbetsmarknaden.
Ytterst drabbar det brukarna, enligt Kommunal.
Politik • Publicerad 18 september 2019
Tobias Baudin, ordförande för LO-förbundet Kommunal är kritisk till att regeringen inte räknar upp timersättningen för personlig assistans tillräckligt. Arkivbild.
Tobias Baudin, ordförande för LO-förbundet Kommunal är kritisk till att regeringen inte räknar upp timersättningen för personlig assistans tillräckligt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Risken är ju om personer inte vill jobba i branschen, för lönernas skull eller för att man inte kan få kompetensutveckling. Det drabbar ju brukarna och det är oacceptabelt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT.

– Vi måste ha utbildning, det här är inga lätta jobb för vem som helst, säger Baudin.

Annons

Tiotusentals personer arbetar som personliga assistenter, inte bara hos de drygt 14 000 funktionshindrade som har stöd under mer än 20 timmar per vecka, en del av dem med assistans dygnet runt.

Ska täcka allt

Av budgetförslaget från regeringen för 2020 framgår att den så kallade timschablonen för personlig assistans även nästa år skrivs upp med 1,5 procent. Det innebär att assistansutförare som kommuner, privata assistansbolag och kooperativ, får en lägre uppräkning än kostnadsutvecklingen på den övriga arbetsmarknaden för sjunde året i rad. Timschablonen ska täcka lön och sociala avgifter, pension och försäkringar för anställda, administration, kompetensutveckling och andra omkostnader arbetsgivaren har.

"Helt orimligt"

– Det är helt orimligt att fortsätta gröpa ur den personliga assistansen, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och säger att KD i sitt budgetalternativ kommer att föreslå en uppräkning på över 2 procent.

I den budget som gäller för 2019, som KD och Moderaterna står bakom, var uppräkningen samma som i år, det vill säga det som KD anser är orimligt lite. KD säger att M inte ville gå med på mer och då fick KD kompromissa.

Tidigare har regeringen motiverat den lägre uppräkningen med att schablonen har varit för hög och överkompenserat assistansbolag och kommuner. Bolag har kunnat göra omotiverade vinster.

– Vi bedömer att det inte finns någon överkompensation, den enskilt största kostnaden är lönen. Man kan inte hela tiden lägga sig under övriga, då drabbar det brukarna, säger Ebba Busch Thor.

Prioriterat annat

Ansvarig minister är socialminister Lena Hallengren (S). Hon skriver i en kommentar till TT att regeringen satt annat än en högre uppräkning i topp på priolistan:

"I år har vi valt att prioritera att finansiera reformer för att fler ska få assistans och för ett bättre fungerande bilstöd."

Hon är medveten, skriver hon, om att fack och branschen hade velat ha en högre uppräkning än 1,5 procent.

"Vi kommer att följa frågan och ha dialog med både branschen och facken om detta framöver."

Annons

Tobias Baudin säger att det är av största vikt att hitta en ny modell för ersättning. Ordningen att staten bestämmer vad fack och arbetsgivare ska förhandla om beskriver han som en unikt dålig lösning.

– Ersättningsmodellen är i grunden felaktig, i praktiken innebär den att vi ligger mycket nära en statlig lönesättning, säger Baudin.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons