Annons

Konsthöst med kosmos och Helene Billgren

Samtida science fiction-installationer samt 1800-talsmåleri som förebådar "Game of thrones". Vi listar höjdpunkter under en svensk konsthöst som också rymmer en stor retrospektiv med Helene Billgren.
Konst • Publicerad 27 augusti 2019
Ur filmen ”Round on sand” (1968) där Atsuko Tanaka tecknar cirklar i sanden medan vågorna sköljer in. Pressbild.
Ur filmen ”Round on sand” (1968) där Atsuko Tanaka tecknar cirklar i sanden medan vågorna sköljer in. Pressbild.Foto: Kanayama Akira/Tanaka Atsuko Association

"Kosmologiska pilar" på Bonniers konsthall i Stockholm

Även konstnärer använder sig av science fiction. Teleskop, drönare och märkliga farkoster återfinns därför i höst på Bonniers konsthall i Stockholm. 13 samtida konstnärer som på olika sätt använder rymden, eller science fiction-genren, visas i en utställning som bland annat erbjuder visioner om framtiden och möjliga vetenskapliga upptäckter.

Visas: 30/8 till 10/11.

Annons

"1989 – kultur och politik" på Nationalmuseum i Stockholm

Den 9:e november 1989 föll Berlinmuren. Höstens stora utställning på Nationalmuseum handlar om vad som hände inom den visuella konsten, i Sverige och världen, i och med öststatskommunismens sammanbrott. Dokumentärt foto varvas med affischer, video och design. Bland de utställda konstnärerna finns Tracey Moffatt, William Kentridge och Barbara Kruger.

Visas: 5/9 till 12/1.

Edward Burne-Jones – prerafaeliterna och Norden

Kärlek, svek, död och sexualitet var teman i den brittiske konstnären Edward Burne-Jones verk. Burne-Jones tillhörde prerafaeliterna, det vill säga den grupp brittiska konstnärer på 1800-talet vars konstideal var den italienska konsten före Rafael. Tillsammans skapade de ett mytologiskt universum besläktat med "Sagan om ringen" och "Game of thrones".

I våras visade Tate Britain en stor utställning med Burne-Jones verk varav några av de mest uppmärksammade nu kommer till Waldemarsudde där man också har funderat över det prerafaelitiska inflytandet på skandinavisk bildkonst och design.

Visas: 14/9 till 26/1.

Atsuko Tanaka, Moderna Museet, Stockholm

Efter publik- och Instagramsuccén med Yayoi Kusama är det dags för en annan japansk konstnär på Moderna Museet i Stockholm. Atsuko Tanaka tänjde konstens gränser på 1950- och 1960-talen. Mest känd är hon för sin elektriska klänning, "Denkifuki", som bestod av hundratals färgade glödlampor som hon bar på scenen. Det intensiva färgspelet återkommer i flera av målningarna som nu ska visas i Stockholm.

Visas 14/9 till 16/2.

"Du är" på Göteborgs konstmuseum

Annons

Åtta konstnärer utgår på olika sätt i sin konst från dagens uppskruvade tonläge i samhällsdebatten. Fler av verken handlar om att bli sedd eller tilltalad och själva utställningen är tänkt som en "motkraft mot oviljan att lyssna". Göteborgs konstmuseum vill också lyfta fram andra sätt att se konsten än de förväntade och har därför bjudit in en byggarbetare, en person i sorg, en "tween" och en häxa som alla fyra ska tolka verk utifrån sina erfarenheter.

Visas 14/9 till 17/11

"Sensing nature from within", Moderna Museet, Malmö

Människan lever inte längre nära naturen som heller inte är vad den en gång har varit. Vissa söker sig dock tillbaka och även bland konstnärer märks en vilja att hitta nya sätt att leva. Det är utgångspunkten i en internationell grupputställning på Moderna Museet i Malmö med konstnärer som den brasilianska duon Elisabete Finger & Manuela Eichner men också svenska Cecilia Edefalk.

Visas: 28/9 – 8/3.

Grada Kilomba, Bildmuseet, Umeå

Antikens Narcissus, Oidipus, Eurydike och Antigone blir i Grada Kilombas filmtrilogi "Illusions" huvudpersoner i samtida berättelser om mänskliga rättigheter. Grada Kilomba, ursprungligen från Portugal, nu bosatt i Berlin, har producerat den tredje delen av sitt videoverk "Illusions" för Bildmuseet i Umeå. Tidigare har hon fått uppmärksamhet bland annat för sin bok "Plantation memories: episodes of everyday racism" (Plantageminnen: Berättelser om vardagsrasism).

Visas: 11/10 till 8/3.

Helene Billgren, Liljevalchs konsthall, Stockholm

Helene Billgren intar Liljevalchs konsthall med en utställning som omfattar hela konstnärskapet: från den tidiga grafiken, teckningarna och installationerna till dagens färgstarka måleri. Konsthallen utlovar en utställning som "knappast lär lämna någon oberörd".

Visas 11/10 till 8/12.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons