Annons

LRF vill tillåta drönare i vildsvinsjakten

Flera gånger per år kan samma bonde få sin mark förstörd av återkommande vildsvin som bökar och förstör grödor.
Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill nu förenkla jakten med drönare och värmekameror.
Samhälle • Publicerad 15 maj 2019
Vildsvin jagas ofta på kvällen eller natten, eftersom de helst bara kommer fram när det är mörkt. När vildsvinen bökar förstör de mark och grödor, något som innebär en stor ekonomisk förlust för bönderna. Arkivbild.
Vildsvin jagas ofta på kvällen eller natten, eftersom de helst bara kommer fram när det är mörkt. När vildsvinen bökar förstör de mark och grödor, något som innebär en stor ekonomisk förlust för bönderna. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Antalet vildsvin i Sverige beräknas öka med runt 15 procent varje år och enligt LRF uppskattas mellan 200 000 och 300 000 vildsvin finnas i landet i dag.

– De gör en ofantligt stor skada. Det finns en förtvivlan hos jordbrukare och skadorna som vildsvinen orsakar kostar alldeles för mycket pengar, säger Mikael Bäckström, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse.

Annons

Enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjorde 2015 kostar vildsvinen 1,1 miljarder kronor om året för lantbrukarna.

Drönare under jakt

Från och med onsdagen den 15 maj blir det tillåtet att använda värmekameror och rörlig belysning i anslutning till jaktvapnet när man jagar vildsvin.

Men LRF kräver ytterligare åtgärder för att förenkla jakten.

De vill bland annat att drönare ska tillåtas under vildsvinsjakten och att jägare snabbt ska få tillstånd av Livsmedelsverket att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter.

Sprids till grannar

LRF kräver också att utfodringen till vildsvin regleras. Problem uppstår bland annat när personer som vill jaga vildsvin dumpar stora mängder mat i skogen för att locka dit djuren.

– När man utfodrar vildsvinen förökar de sig på ett helt annat sätt och de rör sig över stora områden. Utfodras de på ett ställe kommer de att spridas till grannarnas marker, säger Mikael Bäckström.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons