Annons

Massaker i Papua Nya Guinea – 24 dödade

Minst 24 människor har blivit dödade i en byfejd i Papua Nya Guineas laglösa högland.
Premiärministern vill sända säkerhetsstyrkor – men verkar förtvivla över dåliga resurser.
Papua Nya Guinea • Publicerad 10 juli 2019
Premiärminister James Marape. Arkivbild.
Premiärminister James Marape. Arkivbild.Foto: ABC/AP/TT

– Tjugofyra personer har bekräftats dödade på tre dagar, men det kan visa sig vara fler. Vi väntar fotfarande på dagens rapport från vårt folk på plats, säger provinstjänstemannen William Bando, som har begärt hundra poliser som förstärkning till det fyrtiotal ordinarie poliser som verkar i området.

Massakern har chockat landet. Premiärminister James Marape är märkbart upprörd.

En halvtimmes våld

Annons

"I dag är mitt livs sorgsnaste dag, många barn och mödrar mördade i byarna Munima och Karida i min valkrets", skriver han i ett uttalande , där han också varnar förövarna: "Er tid är ute."

I Karida uppges angripare i måndags ha huggit och skjutit ihjäl minst 16 människor – däribland två havande kvinnor och åtta barn – i ett hastigt överfall som var över på en halvtimme. Otäcka bilder tagna av sjukvårdsarbetare och poliser visar kroppsdelar samlade i myggnät som liksäckar.

Blivit blodigare

Lokala nyhetsmedier rapporterar att angreppet tyckts vara en hämnd för ett bakhåll där sex människor dödades dagen innan.

Olika grupper har bekämpat varandra i decennier i Papua Nya Guinea, men tillgången på automatvapen har fått drabbningarna att eskalera och bli dödligare.

Guvernör Philip Undialu säger till att man aldrig hört talas om strider mellan etniska grupper i just detta område.

Inget polisstöd

I grannprovinsen Enga inrättades nyligen en tillfällig militärgarnison om ett hundratal man som svar på ett liknande våldsutbrott.

Marape, som tillträdde som premiärminister i våras och dessförinnan hade flera ministerposter, skriver på Facebook att han i flera år krävt polisförstärkning till det nu aktuella området, men aldrig fått stöd från polishögkvarteret.

– Hur ska övervakning av lag och ordning kunna fungera i en provins med 400 000 invånare och mindre än 60 poliser, och tillfälliga militär- och polisinsatser som inte gör annat än omplåstring? frågar han sig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons