Annons

Kritik mot massavrättningar i Saudiarabien

Saudiarabien har avrättat 37 personer som dömts för olika terrorrelaterade brott, uppger landets inrikesdepartement. Kroppen av en av de avrättade spikades också upp på ett kors.
Amnesty International avlossar frän kritik mot massavrättningarna.
Saudiarabien • Publicerad 23 april 2019
Foto: 

Enligt den statliga nyhetsbyrån SPA har de avrättade bland annat anammat "extremistiska terroristideologier" samt "format terroristceller" för att störa landets säkerhet och "sprida kaos och provocera fram sekteristiska strider".

Samtliga avrättade var män och saudiska medborgare. Avrättningarna genomfördes i huvudstaden Riyad och de för islam heliga städerna Mecka och Medina. Dessutom avrättades människor i två provinser i centrala och östra Saudiarabien, där många ur landets shiamuslimska minoritet finns.

Under tortyr

Annons

Den vanligaste avrättningsmetoden i det djupt konservativt sunnimuslimska Saudiarabien är halshuggning. En av de avrättade korsfästes efter sin död, enligt SPA, vilket kan göras efter särskilt allvarlig brottslighet.

Enligt Amnesty International var en de avrättade bara 16 år när han greps. Elva hade dömts för att spionera för den shiamuslimska ärkefienden Irans räkning medan 14 var dömda för deltagande i regeringskritiska protester i den östra provinsen mellan 2011 och 2012. Amnesty rapporterar att de flesta avrättade var shiiter som dömts i skenrättegångar efter erkännanden som framtvingats under tortyr.

"Grymt tecken"

Lynn Maalouf, chef för Mellanösternavdelningen på Amnesty, talar om "ytterligare ett grymt tecken på hur dödsstraffet används som ett politiskt verktyg för att krossa meningsskiljaktighet".

I år har minst 100 personer avrättats i Saudiarabien, som i år ser ut att komma att avrätta fler än något tidigare år, enligt olika rapporter.

Amnesty rapporterar att dödstraffet utdömdes mot 149 personer i landet i fjol och enligt organisationen är det bara Iran som avrättar fler människor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons