Netanyahu åtalas för korruption

Israel Artikeln publicerades
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Arkivbild.
Foto: Ronen Zvulun/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Beskedet kan innebära slutet för hans långa politiska karriär.

Åtalet komplicerar ett politiskt dödläge som hotar att leda till ett tredje nyval i år.

Riksåklagare Avichai Mandelblit meddelar att Netanyahu åtalas för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Netanyahu blir därmed den förste sittande premiärministern i landet som åtalas. Enligt israelisk lag är han inte tvungen att avgå efter att åtal har väckts, bara om han döms och domen vunnit laga kraft. Men det politiska trycket mot honom att avgå väntas bli kraftfullt.

Netanyahu har länge dominerat Israels politik och är den regeringschef som har suttit längst i landets historia. Han har tidigare tillbakavisat anklagelserna och kallat utredningarna för en politisk häxjakt.

Han väntas senare under torsdagskvällen att göra ett uttalande.

Cigarrer och smycken

Anklagelserna mot den 70-årige premiärministern handlar bland annat om att han och hans hustru Sara misstänks ha tagit emot gåvor som cigarrer, smycken och champagne från miljardären James Packer och Hollywoodproducenten Arnon Milchan i utbyte mot politiska tjänster. Gåvorna uppges vara värda motsvarande cirka två och en halv miljon kronor.

Netanyahu har även anklagats för att ha betalat medieägare för att publicera positiva nyheter om honom.

Netanyahu riskerar fängelse i upp till tio år om han fälls för mutbrott medan maximistraffet för bedrägeri och trolöshet mot huvudman är tre års fängelse.

En möjlighet för honom är att be parlamentet, knesset, om immunitet från åtal.

Nyval i sikte

Åtalet kommer i ett politiskt dödläge när varken Netanyahu eller hans politiska huvudmotståndare Benny Gantz lyckats samla majoritet för att bilda regering efter nyvalet i september, det andra i år. De israeliska väljarna riskerar nu att tvingas gå till valurnorna en tredje gång om inte ledamöterna i landets parlament knesset kan komma överens om en ny premiärminister.

Rättsprocessen kan också ytterligare komplicera försöken att mäkla fred mellan Israel och palestinierna. Netanyahu är en av nyckelfigurerna i den amerikanske presidenten Donald Trumps utlovade fredsplan.

 

Fakta

Fakta: Benjamin Netanyahu

Föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.

Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996 till 1999 samt sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptensgrad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats i ett försök att frita israelisk gisslan ombord på ett kapat plan i Entebbe i Uganda 1976.

Netanyahu anklagas för korruption – mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – vilket han nekar till och kallar för en häxjakt.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter.

Källor: BBC, AFP, Reuters, israeliska utrikesdepartementet.

Visa mer...