Annons

Debutanten Shibuno sensationen i British Open

Anna Nordqvists solida spel lovar gott för Europa inför Solheim Cup mot USA på Gleneagles.
Där får inte golfvärlden se Hinako Shibuno – den japanska sensationen som vann British Open.
Golf • Publicerad 4 augusti 2019
Japanskan Hinako Shibuno, 20, med pokalen efter segern British Open.
Japanskan Hinako Shibuno, 20, med pokalen efter segern British Open.Foto: Tim Ireland/AP/TT

Det är en saga som nästan är för bra för att vara sann. Shibuno, 20, kom till Woburn för sin första internationella tävling.

Hon tog alla med storm. Ständigt glad och leende vann hon åskådarnas hjärtan och spelade en golf som fick experterna och konkurrenterna att häpna. På fyra dagar på The Marquess' Course föddes en världsstjärna.

Annons

66–69–67–68 och totalt 270 slag gjorde henne till mer än "Big in Japan", hon är också en av majorhistoriens största överraskningar som vinnare. Bland alla stenansikten, pressade att prestera, studsade Shibuno runt på Buckinghamshires gröna fairways, skrattade och log.

Men mest av allt: Hon njöt av att spela golf och kontakten med åskådarna.

– Varje gång jag gjorde en birdie ville folk göra en high-five så då gjorde jag det. Det var en härlig känsla, säger hon.

Iskall putt gav segern

Shibuno gick in till den sista dagen med två slags ledning, jagad av hungriga, erfarna världsspelare. Upplösningen i Woburn var inget för nervsvaga. Amerikanskan Lizette Salas, sju slag under par för dagen, brände en närputt som hade gett henne minus 18 totalt.

Det kostade henne ett särspel med Shibuno.

Japanskan visste vad som gällde när hon slog ut på det sista hålet. Hon nådde greenen på två slag och gav sig själv läge för en vinnande birdie.

Salas höll andan, publiken likaså.

Shibuno?

– Jag tänkte på hur jag skulle fira och att jag skulle äta mycket godis för jag var väldigt hungrig, säger hon.

Darrade inte

Utan att darra drog Shibuno i putten för segern på minus 18 totalt och prischecken på 6,4 miljoner kronor. Det är 42 år sedan en japanska vann en major och bara för andra gången vann en debutant.

Annons

Hur hon firade? Med att äta godis. På frågan om hon ska köpa något nu när hon vunnit så mycket pengar, svarar hon:

– Hur mycket vann jag? Jaså. Tillräckligt för att föda mig tills jag dör.

I skuggan av Shibuno var Anna Nordqvists delade 11:e plats svenskans främsta prestation i en major sedan 2017, året då hon vann Evian Championship och kom delad sjua i British Open.

– Överlag har det varit en bra vecka, säger hon.

Ändå var hon inte riktigt belåten.

– Det var en tyngre dag vad gäller bollträffen. Jag kände mig lite "off" hela dagen och missade några tillfällen.

Det var inte så att sådana saknades. En och annan närputt brändes, som när det var upplagt för en birdie på det 15:e hålet – och ned till minus tio.

Nordqvist stabil

Nordqvist jagade en placering strax under skiktet som gjorde upp om segern i årets sista major. Det slutade inte riktigt som hon ville. 280 slag totalt och minus åtta räckte till delad 11:a och en prischeck på runt motsvarande 800 000 kronor. Mer än bra, men inte där Nordqvist har kapacitet att vara när hon når sin fulla potential.

Just det senare är ett tag sedan, men 71–70–68–71 berättar om pålitlighet strax under par varje dag.

– Överlag har det varit en stabil vecka. Närspelet räddade mig i dag och det var nära att många puttar hade gått i.

Annons

TT: Du spelar på hög lägstanivå. Vad behövs för att komma ned i de låga scorerna?

– Det har känts bra en längre tid. I dag kändes det som om många riktigt bra slag blev straffade. Jag måste sätta mer puttar, få mer fart i dem, men det är något jag tror kommer.

Åkte till Skottland

Kort efter att hon var färdig för dagen satte sig Nordqvist i en bil till Skottland. Där väntar Scottish Open i North Berwick kommande torsdag till söndag.

– Jag behöver göra en tävling till för att kvalificera mig till Solheim Cup. Vi missade planet och kör upp i sex timmar.

TT: Vad väntar efter Scottish Open?

– Jag åker hem till Sverige en vecka och sedan spelar jag en tävling i Portland, Oregon. Och efter det blir det Solheim.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons