Valåret2014

Nu sätter de igång ännu en valkampanj

Valåret2014 Artikeln publicerades

Knappt hann valstugorna forslas bort från Storgatan i Växjö förrän de ska tillbaka. Dörrar ska knackas, skolor besökas, valaffischer sättas upp ... Det är val, igen.

– När vi tog fram de här undrade jag vad vi skulle ha dem till, men nu kommer de ju till användning, säger Oliver Rosengren (M) och kastar en tjock M-märkt halsduk om sig.
Halsdukar, muggar, affischer, hårda karameller, t-shirts, pennor och mycket mer finns i Moderaternas förråd i centrala Växjö. Kampanjmaterial som nu kommer att få se dagens ljus snabbare än vad nog någon anade när det plockades in.
Efter statsminister Stefan Löfvens besked i onsdags att det blir ett extra val till riksdagen den 22 mars, satte de lokala politikerna i gång direkt.
– Gruppstyrelsen blixtinkallade till ett möte i onsdags och i går träffade jag vår valledare i kommunen. Nya Moderaterna är redo för valrörelse, säger Oliver Rosengren.
Han konstaterar att kampanjandet drar igång omedelbart, även om det successivt trappas upp för att vara fullödig valrörelse i slutet av februari.
Likt Moderaterna sparkade även Socialdemokraterna igång sitt maskineri direkt i onsdags.
– Redan till helgen sätter vårt kampanjande i gång. Hela partidistriktet i Kronoberg är redo att rulla ut det valteam vi hade från slutet av april till september. Vi hann vila lite, men nu är det bara att sätta igång, säger Henrietta Serrate (S), regionpolitiker och ordförande för SSU i Kronoberg.
Både hon och Oliver Rosengren kandiderade till riksdagen i valet i september. De stod också förhållandevis högt upp, på fjärde respektive tredje plats.
Hur vallistorna kommer att se ut i extravalet är upp till de olika partierna, men mycket lutar åt att de flesta står fast vid sina listor.
Mycket till personvalskampanj lär det dock inte bli.
– Nej. Jag tror inte att någon kommer att bedriva det. Jag tror att detta kommer att bli ett lagval på ett helt annat sätt. Den tiden som tidigare ägnades åt personvalskampanj tror jag snarare kommer att ägnas åt allianskampanj, säger Oliver Rosengren.
– För mig är det viktigaste att vi fixar en stabil rödgrön majoritet i riksdagen, säger Henrietta Serrate.
Om ni blir invalda, hur gör ni då?
– Mitt förstahandsalternativ är att vara i Växjö. Jag har fått ett mycket stort och för mig mycket betydelsefullt förtroende i att leda nämnden för arbete och välfärd och också att vara gruppledare för Moderaterna, säger Oliver Rosengren.
Henrietta Serrate är inne på samma linje: 
– Jag har helt och hållet ställt in mig på att jobba i regionen den kommande mandatperioden och trivs jättebra med de nya uppdragen jag har fått där.
Även övriga partier tycks ha lämnat startgroparna i det nya valracet. Lägligt för Centerpartiet hölls en sedan tidigare inplanerat länskonferens i Alvesta under torsdagskvällen. Centen i Växjö har också gett klartecken att köra igång sin valorganisation.
Folkparitet, som backade i valet, ser nu en chans till bättring.
– Vi brukar ju ha en betydligt längre startsträcka inför ett val, men vi ser detta som en möjlighet för oss att föra ut vår politik och att göra det tydligare, säger Gunnar Nordmark (FP).