Annons

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.
Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.
Vetenskap • Publicerad 20 maj 2019
En kopia av "världskilot" som nu får nöja sig med att vara jämförande vikt till den matematiska formel som ska användas som grundbult för definitionen av vikten. Arkivbild.
En kopia av "världskilot" som nu får nöja sig med att vara jämförande vikt till den matematiska formel som ska användas som grundbult för definitionen av vikten. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Hur mycket väger ett kilo egentligen? Dum fråga, ett kilo väger ju ett kilo, såklart. Men hur kan du vara säker på att det faktiskt väger just exakt ett kilo?

Tidigare har svaret på den frågan varit ett fysiskt objekt, ett slags "världskilogram" som tryggt förvarats bakom lås och bom i Paris. Men i november förra året bestämde ett 60-tal länder att det var dags att övergå till en ny mätmetod.

Nya arbetsuppgifter

Annons

– Det klassiska kilot kommer inte att pensioneras, snarare kommer det få nya arbetsuppgifter, säger Jan Johansson, föreståndare för Riksmätplatserna vid forskningsinstitutet Rise i Borås.

I stället för ett fysiskt objekt som grundbult för mätningar inför Internationella byrån för mått och vikt (IBPM) från och med tisdagen mätning via naturlagarna.

– Som exempel så används ju redan ljusets hastighet i vakuum för att definiera metern. Nu blir det likadant för de andra måttenheterna.

Tillsammans med elektrisk ström (ampere), längd (meter), tid (sekund), temperatur (kelvin), ljusstyrka (candela) och substansmängd (mol) kommer basenheten för massa (kilot) att definieras av fysikaliska konstanter.

Vore katastrof

Jan Johansson har ett lugnande besked för den som plötsligt drabbats av viktoro.

– Ingenting ändras i vardagen, det vore ju katastrof om vi går till affären och kilot helt plötsligt är något annat. Allting är precis som det varit, det är bara det att nu finns en långsiktighet. Det gamla kilot var möjligt att förstöra med tanke på hur man hanterade artefakten, nu sitter det i en formel i stället.

Anledningen till att skiftet sker just nu är högtidlighållandet av Meterkonventionen som slöts av 17 länder, däribland Sverige, 20 maj 1875.

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons