Annons

Ny kritik mot Vattenfalls brunkolsaffär

Ny kritik har blossat upp mot att regeringen godkände Vattenfalls brunkolsaffär med det tjeckiska bolaget EPH 2016.
Enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S) rör det sig om information som inte är ny, och som finns tillgänglig i allmänna handlingar.
Politik • Publicerad 17 oktober 2019
Regeringen kritiseras på nytt för godkännandet att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet. Arkivbild.
Regeringen kritiseras på nytt för godkännandet att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Kritiken uppstod sedan TV4 Nyheterna rapporterat om ett hemligstämplat brev till dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) i april 2016 om att en företagsbesiktning pekat på misstankar om skattebrott, penningtvätt och korruption inom EPH. Företaget har inte dömts för misstankarna.

Oppositionspartier kräver att regeringen lägger korten på bordet.

Annons

– Nu tycker jag att regeringen måste förklara sig. Vi har begärt att ministern ska komma till näringsutskottet, att vi ska få se det här brevet. Vi måste få reda på sanningen, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TV4.

Baylan kommenterar

Moderaten Lars Hjälmered, ordförande i riksdagens näringsutskott, kallar uppgifterna anmärkningsvärda.

– Det som måste ske nu är att regeringen och Ibrahim Baylan (nuvarande näringsminister) lägger korten på bordet.

Ibrahim Baylan kommenterar kritiken i ett skriftligt uttalande till TT.

"De uppgifter som hittills har framkommit är inte nya, utan försäljningen föregicks av att bolaget gjorde en omfattande hel-och-ren-process som offentliggjordes på bolagets hemsida och som redovisades på regeringens presskonferens den 2 juli 2016", skriver han.

Allmän handling

Denna process analyserade bland annat en genomlysning av skattebrott, korruption, penningtvätt, terrorfinansiering, brott mot internationell rätt, arbetsvillkor och efterlevnad av miljölagstiftning, enligt näringsministern.

"Resultatet av analysen är det 'brev' som nu hänvisas till i media. Detta dokument (och övriga dokument som hänvisas till i media nu) finns tillgängliga som allmän handling", skriver han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons