Osäkert när sjuk kosovan utvisas till Serbien

Migration Artikeln publicerades
En hjärttransplanterad man från Kosovo utvisas till Serbien och det höjs frågetecken kring huruvida han får vård där. Arkivbild.
Foto: Susanne Lindholm/TT
En hjärttransplanterad man från Kosovo utvisas till Serbien och det höjs frågetecken kring huruvida han får vård där. Arkivbild.

En ung man från Kosovo som genomgått en hjärttransplantation ska utvisas från Sverige – till Serbien.

Han har ingen relation till landet och Kosovos ambassad avråder och anser att han kanske inte får vård där.

Den i dag 18-årige mannen genomgick sin hjärttransplantation när han blev sjuk under ett besök i Sverige för nästan fyra år sedan. I hans hemland Kosovo fanns, och finns inte, den uppföljande och livsnödvändiga vård han behöver.

Medan 18-åringen fått den vården i Sverige har han och hans mamma fått avslag på ansökningar om uppehållstillstånd i flera instanser, varpå Migrationsverket gav besked om utvisning till Serbien, något som medier som , och tidigare rapporterat om.

– Det finns ett avtal mellan länderna, och den som är medborgare i Kosovo kan enkelt bli medborgare i Serbien, säger myndighetens kommunikationschef Fredrik Bengtsson till DN, och understryker att det handlar om huruvida man har rätt till vård i något annat land.

Enligt Migrationsverket har serbiska myndigheter fått medicinsk information och bekräftat att man kommer att ta emot mannen.

Kosovos ambassad i Stockholm har dock skrivit ett intyg om att kosovanska pass inte godtas i Serbien och avråder 18-åringen från att resa dit med hänvisning till att han kanske inte får vård.

Specialistläkare på den vårdinrättning där han vårdats de senaste åren säger sig inte ha blivit kontaktade alls och har skickat in en ansökan om verkställighetshinder för utvisningen.

Fakta

Fakta: Kosovo och Serbien

Efter att i praktiken ha brutit sig loss från serbisk kontroll utropade Kosovo självständighet 2008. Landet har erkänts av drygt 100 länder inom FN, däribland Sverige, men inte av Serbien och Ryssland.

Sedan flera år tillbaka håller EU en dialog mellan de styrande i länderna för att normalisera relationen, något som är ett måste för att kunna avsluta Serbiens pågående förhandlingar om medlemskap i EU.

Inga genombrott har gjorts i förhandlingarna, trots förslag om gränsändringar och markbyten.

Kosovos 1,8 miljoner invånare är i huvudsak kosovoalbaner medan serber bor i enklaver, främst i de norra delarna nära gränsen till Serbien.

Visa mer...