Annons

Omar al-Bashir utreds för väskor med pengar

Sudans riksåklagare har inlett en utredning mot den avsatte presidenten Omar al-Bashir.
Misstankarna mot honom uppges handla om penningtvätt – då resväskor fyllda med kontanter ska ha hittats i hans hem.
Sudan • Publicerad 20 april 2019
Några av de demonstranter som sittstrejkar i Khartum.
Några av de demonstranter som sittstrejkar i Khartum.Foto: Salih Basheer/AP/TT

En källa inom det sudanesiska rättsväsendet berättar för Reuters att landets militära underrättelsetjänst hittade resväskor packade med över 350 000 amerikanska dollar och sex miljoner euro vid en räd i Omar al-Bashirs bostad.

Landets ex-ledare, som styrde Sudan under diktatoriska former i 30 års tid, uppges därför ha gripits misstänkt för penningtvätt och illegalt innehav av stora mängder utländsk valuta.

Annons

I onsdags fördes al-Bashir till ett fängelse i huvudstaden Khartum, enligt anhöriga till honom. Sedan han avsattes den 11 april hade han suttit i husarrest i presidentpalatset.

Sittstrejk pågår ännu

Protesterna som inleddes i december förra året och som föranledde al-Bashirs avgång har dock inte mojnat.

Ett militärråd har tagit över styret av Sudan, en generallöjtnant har tagit över som landets de facto statschef och det har uttalats löften om en övergång till ett mer demokratiskt system. Proteströrelsen kräver att de militära ledarna så fort som möjligt ser till att en civil regering bildas.

Hundratusentals demonstranter samlades på fredagskvällen runt en sittstrejk utanför försvarshögkvarteret i huvudstaden Khartum.

Den största protestgruppen SPA presentera ett eget civilt råd, lett av teknokrater, som de vill ska styra landet tills vidare. Samtal hölls med militära representanter under lördagen och uppföljande samtal har planerats.

Ingen immunitet efter dödsfall

Vid sidan av detta lyfter landets nytillsatte justitieminister immuniteten för anställda vid underrättelsetjänsten som misstänks för inblandning när en person med kopplingar till protesterna greps och dödades.

Det var i slutet av januari som en 36-årig man greps av den sudanesiska säkerhets- och underrättelsetjänsten i delstaten Kassala i östra Sudan. Han anklagades för att ha varit med och organiserat protester i området.

Hans familj fick senare besked om att hans döda kropp kunde hämtas på ett lokalt bårhus. Senare förklarades det från myndighetshåll att mannen avlidit av skador han fått under frihetsberövandet.

Det framgår inte hur många personer det är som blir av med sin rättsliga immunitet. En särskild kommitté ska också bildas för att leda utredningar av korruption och brott som begåtts i samband med protesterna, i ännu en eftergift av militärrådet till demonstranterna.

Efterlyst för folkmord

En rad toppnamn i Omar al-Bashirs parti, Nationella kongresspartiet, greps på lördagskvällen. Däribland dess ställföreträdande ledare och al-Bashirs tidigare vice ledare. Militärrådet har tidigare sagt att partiet kommer att få ställa upp i framtida val, men att det inte kommer att bjudas in till samtal under övergångsperioden.

Annons

Proteströrelsen kräver framför allt att Omar al-Bashir ska ställas inför rätta. Militärrådet meddelade i ett tidigt skede att så kommer att ske och då i Sudan.

Ex-diktatorn är sedan tio år tillbaka efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) för krigsbrott och folkmord begångna i konflikten i Darfur.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons