Så har SD:s fullmäktigegrupper decimerats kommun för kommun

Nyheter Artikeln publicerades
Kommunfullmäktige i Växjö sammanträder den 12 juni. De 7,6 procent av väljarna som röstade på SD representeras av fyra tomma stolar.
Foto: Jonas Engman
Kommunfullmäktige i Växjö sammanträder den 12 juni. De 7,6 procent av väljarna som röstade på SD representeras av fyra tomma stolar.

I förra valet tog Sverigedemokraterna 39 fullmäktigeplatser i länets kommuner. Idag har man partiföreträdare på mindre än hälften av sina stolar. Så här har SD förvaltat väljarnas stöd i din kommun.

ALVESTA: 3 av 7.

1 743 röster (14,4 %). Sju platser men bara tre SD:are som deltar på fullmäktiges möten.

På listan fanns tre namn men övriga stolar besattes med personer som skrivits till eftersom listan var öppen. En person blev invald trots att han inte sympatiserar med partiet och blev därför tvungen att avsäga sig ett uppdrag han inte ville ha. En annan person avsade sig i november 2014 sina uppdrag sedan det uppmärksammats i medier att han stod åtalad för misshandel och tidigare var dömd för bland annat rattfylleri, övergrepp i rättssak och ytterligare ett par andra fall av misshandel. En av de invalda, Tommy Ernemyr, tvingades i mars 2016 att lämna partiet, sedan det framkommit uppgifter om extremistkopplingar. Han valde att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde.

Gustaf Arvidsson har inte dykt upp på fullmäktiges sammanträden sedan september 2016 och senast Thomas Falk var närvarande var i november 2016.

Göran Fredriksson är registrerad som SD-ersättare i fullmäktige men har heller inte varit på något sammanträde sedan hösten 2016. Han vållade viss uppmärksamhet när han sommaren 2017 skrev på sociala medier att Centerledaren Annie Lööf nog vill ”bli rövknullad av dessa jävla invällande babianer”.

I september 2017 blev gruppledaren Benny Lundh Johansson utesluten ur Sverigedemokraterna sedan han i Smålandsposten berättat om inre stridigheter i distriktet. Han har i likhet med Tommy Ernemyr valt att sitta kvar på SD:s stol som politisk vilde.

Av de sju platser Alvestaborna gav SD i valet 2014 har man inte haft mer än tre partiföreträdare på kommunfullmäktiges sammanträden det senaste året: David Kristiansson, Fredrik Johansson och Lennart Johansson. David Kristiansson är den ende av förra valets kandidater som även står med på listan i år, på förstaplatsen. Listan är emellertid öppen även denna gång vilket innebär att personer kan röstas in utan att partiet godkänner dem.

 

LESSEBO: 2 av 5.

694 röster (13,6 %). Fem platser men bara två SD:are deltar på fullmäktiges möten.

SD hade bara en kandidat, Anneth Karlsson, men listorna var öppna och genom ditskrivna namn fick man ihop ledamöter för att fylla alla sina fem platser.

Redan från start uppstod turbulens i gruppen. En ledamot hoppade av direkt. Ersättaren var med ett halvår innan det var dags för byte igen. Ny blev Pascal Patron. Men varken han eller Anneth Karlsson har deltagit på några fullmäktigesammanträden sedan 2015, även om de inte formellt avsagt sig sina platser.

I september 2017 blev Sverigedemokraternas gruppledare i Lessebo, Ingmar Aronsson, utesluten ur partiet efter att ha uttryckt offentlig kritik. Han sitter kvar som politisk vilde. I mitten av april meddelade han att han ställer upp för Kristdemokraterna i årets val.

På de fem SD-stolarna har man alltså bara haft två partiföreträdare det senaste året, Christoffer Petersson och Markku Mäntylä. De kom in genom att få fyra respektive tre personröster i förra valet. Bägge är med på årets valsedel som denna gång omfattar tio kandidater, men listan är öppen vilket innebär att personer kan röstas in utan att partiet godkänner dem.

 

LJUNGBY 5/5.

1 895 röster (10,8 %). Fem platser, fem SD:are.

Här har representationen varit stabil, alla platser har varit besatta. I januari 2016 avsade sig Maria Sitomaniemi Stjernfelt samtliga uppdrag och lämnade sin plats i fullmäktige till Henrik Pettersson. Samtliga fem nuvarande ledamöter ställer även upp i årets val.

 

MARKARYD 2/ 4.

590 röster (9,8 %). Fyra platser men bara två SD:are.

Redan 2015 hoppade den förste av. I början av 2017 skedde ännu ett avhopp. Eftersom man bara hade fyra kandidater på valsedeln har två SD-stolar stått tomma sedan dess. Av de två nuvarande ledamöterna, Lennart Svensson och Ingvar Walerholt, ställer bara sistnämnde upp i årets kommunval.

 

TINGSRYD 1/ 5.

925 röster (11,6 %). Fem platser men bara en SD:are.

Eftersom man bara hade fyra registrerade namn på valsedeln fick en stol stå tom från början. Ytterligare en blev tom året därpå när Håkan Klasson avled. 2016 hoppade John Hed av och i juni 2017 beslutade Sverigedemokraternas medlemsutskott att utesluta Leon Jensen, sedan det framkommit att han haft med sig en pistol vid möte i Tingsryds kommunhus. Han sitter kvar på SD-stolen som politisk vilde. Den ende partiföreträdaren SD har i fullmäktige är sedan dess Roger Rydberg. Han kandiderar även i årets kommunval.

 

UPPVIDINGE 2 av 5.

884 röster (15,4 %). Fem platser men bara två SD:are.

Hösten 2017 lämnade Kennet Karlsson partiet efter intern oenighet i frågan om vindkraft. Men han har suttit kvar i fullmäktige som politisk vilde (han toppar nu listan för Medborgerlig samling, som för första gången ställer upp i Uppvidinge). I våras anmälde sig även hans fru, Susanne Karlsson, som politisk vilde. När Börje Melin i mars avsade sig sina uppdrag med hänvisning till hälsoskäl var SD:s representation plötsligt nere på två personer. Anders och Kerstin Ljungqvist finns båda med på årets valsedel, de enda av de sju från förra valet. Listan är öppen vilket innebär risk för att personer kan röstas in på SD-mandat utan att partiet behöver godkänna dem.

 

VÄXJÖ 0 av 4.

4 252 röster (7,6 %). Fyra platser men ingen SD:are.

Trots tolv kandidater på sin valsedel har SD inte lyckats ge sina väljare politisk representation. Sedan i mars har SD inte någon företrädare alls i kommunfullmäktige. Det har varit avhopp, uteslutningar och partibyten.

Decimeringen av listan började redan före valet då det avslöjades att en av kandidaterna varit mycket flitig på hatsajter och bland annat kallat invandrare för ”negerjävlar” och skrivit ”era jävla halvapor jag vill döda er. Fy fan vilka jävla as ni är” samt ”jag tror det är dags att skjuta några som skapat detta sinnessjuka samhälle”. SD:s medlemsutskott uppmanade mannen att dra tillbaka sin kandidatur.

Det visade sig även att Samuel Älgemalm, SD:s politiske veteran i Växjö som suttit i fullmäktige sedan 2006, fick strykas från listan eftersom han inte längre var folkbokförd i kommunen.

Den förste SD-representanten att hoppa av efter valet var Dennis Dioukarev. 21-åringen kom in i riksdagen och valde en karriär där. Hans plats i Växjö kommunfullmäktige övertogs av Andreas Sjösten. Drygt ett år senare, i januari 2016, lämnade han sin plats vidare till Charlotte Holmström.

Kommunfullmäktiges sammanträde i december 2016 var det sista då Sverigedemokraterna fyllde sin fyra stolar med partirepresentanter. Men då hade Fredrik Svensson redan varit utesluten ur partiet sedan ett par månader utan att själv veta om det. Han var tidigare suppleant i styrelsen för dåvarande SDU, men när moderpartiet bröt med sitt ungdomsförbund förklarade partiledningen att man inte kunde vara medlem i SDU och samtidigt representera Sverigedemokraterna. Gruppledaren Håkan Engdahl uppmanade Fredrik Svensson att lämna alla sina uppdrag men han valde att vara kvar som politisk vilde. Knappt ett år senare gjorde Håkan Engdahl själv likadant. Liksom hans sambo Charlotte Holmström.

Pontus Kindenäs lämnade sina nämnduppdrag i slutet av 2015 men har formellt kvar sin plats i kommunfullmäktige trots att han inte varit på några sammanträden sedan augusti 2016.

Efter Håkan Engdahls avhopp gick i oktober 2017 gick Ellen Franzén in som ny gruppledare för SD, vars fullmäktigegrupp nu bara bestod av hon och Pontus Nordfjell. I februari 2018 gick hon över till Kristdemokraterna. Sist att lämna skutan var Pontus Nordfjell som i april formellt avsade sig sitt uppdrag som fullmäktigeledamot. Sedan dess har SD:s väljare i Växjö varit helt utan partirepresentation i kommunens högsta beslutande församling.

 

I en debattartikel i Smålandsposten den 1 december 2017 förklarar SD-Växjös styrelse att man infört en ny regel för att inte politiska vildar ska ockupera SD:s stolar. Kandidater ska förbinda sig att lämna sina uppdrag om de utesluts eller själv lämnar partiet.

Till årets val presenterade SD först en lista med 15 namn. Den toppades av Nils Sjöqvist Axelsson, dåvarande ordförande för SD-Växjö. Men efter avslöjanden om hans förflutna i Northern Brothers – en extremnationalistisk styrketränargrupp som enligt egna videoinspelningar förbereder sig för ”det stundande kriget” – tvingades han lämna sina partiuppdrag.

Även den registrerade listan börjar redan decimeras. Det enda namnet som finns kvar från förra valet, Pontus Nordfjell på plats tolv, är inte valbar. Han kom in i kommunfullmäktige redan 2010 men ska nu flytta från kommunen. Han tycker att tiden som folkvald varit intressant.

– Det har varit roligt, man har träffat mycket folk. Men det har varit jobbigt också, det är är mycket att läsa för att hålla sig a jour med allt. Mycket mer än jag trodde.

Hur var det att sitta ihop med avhoppare, dina kamrater lämnade ju partiet?

– Det var inget konstigt, de röstade ju samma.

Pontus Nordfjell flyttar till Gävle för att komma närmare familjen.

Kommer du att fortsätta ditt politiska engagemang?

– På något sätt blir det nog. Man är ju Sverigedemokrat in i hjärtat, det går aldrig ur en hur taskiga alla än är med oss.

Är det så?

– Du läser väl tidningarna, det är hela tiden påhopp om att vi är rasister och fascister istället för att diskutera sakfrågor. Det är jobbigt.

Har du blivit personligen utsatt för något?

– Nej, jag har aldrig råkat illa ut, blivit hotad eller så.

 

ÄLMHULT (3/4 ).

846 röster (8,5 %). Fyra platser men bara tre SD:are.

SD:s fyra mandat innebar att man blev vågmästare och fick den avgörande makten i frågor där det rödgröna minoritetsstyret och de borgerliga står emot varandra. Detta har bland annat inneburit att de rödgröna fått genomföra oppositionens budget.

SD hade bara tre kandidater men eftersom valsedlarna var öppna kunde man skriva dit egna namn. Det innebar att Annika Rydh kom in på personröster (24 st), trots att hon varit utesluten ur partiet sedan 2013. En av kandidaterna på listan kunde inte ta uppdraget då han inte var folkbokförd i kommunen och en annan hoppade av. SD-representationen blev därför en ren familjeaffär. Börje och Gull-Britt Tranvik fick med sig sin son Anton, som tog plats i Älmhults kommuns beslutande församling med endast tre personröster i ryggen. Han har emellertid varit frånvarande vid hälften av fullmäktiges sammanträden under perioden.

På årets lista, som toppas av Börje och Gull-Britt Tranvik, finns åtta namn. Däremot är Annika Rydhs historia som frilansande SD:are över i och med att man i Älmhult registrerat en låst lista och inga andra än de nominerade kan röstas in.