SD kan förlora vågmästarrollen

Älmhult Artikeln publicerades
Börje Tranvik (SD).
Foto: Peter Ottosson
Börje Tranvik (SD).

SD ger inga besked om vilken sida de stödjer. Men deras tid som vågmästare kan vara förbi, om L når en uppgörelse med C+M+KD.

SD ser ut att öka med ett mandat. De har sex på listan (Lennart Strand är fortfarande under utredning), så i dagsläget blir det inga tomma stolar.

Börje Tranvik (SD) är nöjd med det preliminära resultatet. De har lyckats driva de andra partierna åt sitt håll, när det gäller skolan, vården, parkeringar på torget och stopp för skattehöjningen, menar han.

Samtidigt har det inte gått lika bra lokalt som nationellt (SD är näst största parti bland Älmhultsväljarna i riksdagsvalet).

– Man tycker att vi skulle hållit jämna steg. Men väljarna tycker väl inte att vi har sådan utstrålning som dem. Det får vi jobba på som kommunförening, säger Tranvik.

Om SD ska behålla sin vågmästarroll krävs att Liberalerna inte går ihop med övriga borgerligheten.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker det är konstigt att man kan hoppa fram och tillbaka. Det är jag inte riktigt vän med. Det har Miljöpartiet också gjort. Man blir inget stort parti om man gör så. Man måste hålla sin linje, säger Tranvik.

Har inte ni också hoppat fram och tillbaka?

– Nej, vi har hållt på landsbygdsfrågorna. Att vi vill ha boende på landsbygden och att skolorna som står tomma på landsbygden ska för försöka användas.

Men jag brukar fråga dig om ni ska rösta med S eller C. Då brukar du säga ”vi får se”.

– Just det, det brukar jag säga. I boulebanefrågan låg sossarnas budget i samma fråga. Boulen var inte huvudfrågan, utan om vi skulle bromsa upp investeringarna i Älmhults kommun. Där var det borgerliga alternativet bäst. De inser att vi inte kan investera så mycket. Kommunen får låna upp så mycket. Jag har sett en trend att de borgerliga börjar hålla igen.

Vem tycker du borde bli kommunstyrelsens ordförande: Eva Ballovarre (S) eller Elizabeth Peltola (C)?

– Jag hade helst sett att SD kunnat tagit den posten. Men nu blev det inte ett så bra val. Men jag säger inte vilken. Det får vara osagt.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR