Skellefteå överlägset formsvagt Brynäs

Ett anfallsglatt och aggressivt Skellefteå hade inga problem att ta en ny trepoängare mot Brynäs.
Gävlelaget är inne i en djup formsvacka och Skellefteå kunde enkelt vinna med 4–1.
Ishockey • Publicerad 12 oktober 2019
Skellefteås Joakim Lindström, vänster, jublar tillsammans med Oscar Möller och Niclas Burström efter Möllers 2–0-mål hemma mot Brynäs.Foto: Erland Segerstedt / TT

Gävlelaget kom direkt från en utskåpning i Luleå och det såg inte mycket bättre ut nu, 13 mil söder ut.

Skellefteå kom i anfallsvåg efter anfallsvåg i början och Brynäs spelade märkbart krampaktigt och utan självförtroende. Så har laget också bara vunnit en enda av sina åtta senaste matcher och gjort endast tre mål på sina fyra senaste matcher.

– Vi hade bestämt oss för att gå ut och ge det en riktig chans i dag och det tycker jag vi gjorde. Det såg betydligt bättre ut än i Luleå. Arbetsinsatsen var hög, tyvärr drabbades vi av boxplay som förstörde i början, säger Magnus Sundquist.

Närmast identiska mål

Med två närmast identiska mål i numerärt överläge kunde först den förre Brynäsaren Jonathan Pudas och sedan Oscar Möller se till att Skellefteå hade 2–0 med sig in i omklädningsrummet efter den första perioden.

Båda laddade från backposition och båda träffade samma nätmaska uppe i Brynäsmålvakten Sam Erssons högra kryss med sina hårda handledsskott.

I den andra perioden ryckte ändå Brynäs upp sig och skapade en del möjligheter. Bland annat hade Tomi Sallinen ett par heta målchanser. Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall var dock omutlig.

Skellefteå tog tillbaka initiativet och det hade bara gått 14 sekunder av den tredje perioden när Tom Pyatt styrde in 3–0 för hemmalaget och i praktiken punkterade matchen.

Första SHL-målet

Hemmalaget drabbades gång på gång av utvisningar och till slut resulterade underlägena i mål. Allra först för Skellefteå där Rickard Hugg trots en man mindre på isen kunde smälla in 4–0, hans första SHL-mål i karriären.

– Såklart är det väldigt skönt att kunna bocka av det. Har längtat efter det där målet, det har legat och grott i bakhuvudet, säger Hugg, som efter elva mållösa SHL-matcher för Leksand sökte lyckan på andra sidan Atlanten. Nu verkar han finna den i Skellefteå.

– Det går bättre och bättre. Vi får mer och mer kemi i vår kedja, sedan finns det alltid detaljer man kan slipa på.

Och så avslöjar 20-årige Hugg en hemlighet:

– Är faktiskt tokbrynäsare egentligen. Är man uppväxt i Hudiksvall håller man antingen på Brynäs eller Timrå. Jag valde Brynäs, men det var skönt att slå dem, säger han.

Medan Brynäs blir allt fastare indragna i bottenstriden har Skellefteå haft en lysande vecka. Tre segrar, inklusive den i CHL mot Kärpät, och bara ett insläppt mål.

Det ser onekligen lovande ut inför fortsättningen.