Hattrick av Haaland gladde Lagerbäck

Erling Braut Haaland.
Det är norrmannen för dagen i den europeiska cupfotbollen.
19-åringen slog till med ett hattrick i första halvlek när Salzburg krossade Genk med 6–2 i Champions League.
Fotboll • Publicerad 17 september 2019
Erling Braut Haaland, tremålsskytt för Salzburg.
Erling Braut Haaland, tremålsskytt för Salzburg.Foto: LEONHARD FOEGER/NTB

Haaland, färsk i Lars Lagerbäcks landslag, fick göra ett inhopp i EM-kvalet på Friends arena nyligen.

Då hade han äventyret i Champions Leagues gruppspel framför sig. Direkt in första matchen hände det här:

+ 1–0 efter en minut och 41 sekunder. Ensam med Genks målvakt gjorde han inget misstag.

+ 2–0 efter en dryg halvtimma. Salzburg kontrade blixtsnabbt, Haaland kom fri och tryckte in bollen.

+ 3–0 och hattrick efter 39 minuter.

Lagerbäck njöt

I Viasatstudion satt experten Lagerbäck och njöt av vad han som förbundskapten såg av Haaland.

– För det första är han en väldigt fysiskt stark, stor spelare. Han är över 1,90 lång. Just den förmågan han har att göra så kallade enkla mål... det är en känsla han har. Han är också en säker avslutare och placerar in sina mål snyggt.

– Det är en kille som har fötterna på jorden och är positiv i hela sin attityd. Det ska bli otroligt intressant att följa den här spelaren.

Regerande mästaren Liverpool åkte på en propp i gruppens andra match. Dries Mertens slog in straffen i 82:a minuten, Fernando Llorente ökade till 2–0 på tilläggstid och Napoli fick en utmärkt start på hemmaplan.

Inter fick en rejäl påminnelse om att en tuff höst kan vänta i gruppspelet. Slavia Prag knep oväntat en poäng på San Siro.

Även kvällens andra tidiga match – Lyon mot Zenit S:t Petersburg – slutade 1–1. Inter har Borussia Dortmund och Barcelona (0–0 på Westfalenstadion) att tampas med om de två platser som betyder vidare spel i åttondelsfinalerna nästa år.

Då är det tveksamt om man kan tappa poäng hemma mot i sammanhanget oerfarna Slavia Prag. Men det kunde ha slutat betydligt värre. Först på tilläggstid kvitterade inhopparen Nicolo Barella för Inter.

Peter Olayinka gav Slavia Prag ledningen i 63:e minuten och Inter hade förvånansvärt svårt att skapa riktigt heta kvitteringschanser.

Seger för Leipzig

Även Lyon hade en jobbig kväll, dock mot mer meriterat motstånd i form av Zenit S:t Petersburg. Sardar Azmoun gav den ryska storklubben ledningen innan Memphis Depay slog in straffen som gav 1–1.

Lyon har nu spelat sex raka oavgjorda matcher på hemmaplan i Champions League. Emil Forsbergs Leipzig tog ett litet grepp om gruppen i och med Timo Werners två mål i 2–1-segern borta mot Benfica.

Ajax, semifinalist i våras, gjorde 3–0 på Lille. Den matchen fick också rubriker för de massgripanden nederländsk polis gjorde i Amsterdam. Över 300 tillresta Lillesupportrar omhändertogs sedan de stört den allmänna ordningen.

I samma grupp gjorde Rodrigo Moreno segermålet för Valencia på Stamford Bridge. Ross Barkley hade chansen att kvittera för Chelsea men missade straffen i slutminuterna.