Annons

Löfven: Vi behåller ställningarna

Socialdemokraterna ser ut att backa, visar det preliminära valresultatet.
Partiet är dock fortsatt det klart största partiet med 23,6 procent av rösterna, och behåller sina fem mandat i EU-parlamentet.
EU-valet • Publicerad 27 maj 2019
Jytte Guteland, Johan Danielsson, Heléne Fritzon och statsminister Stefan Löfven vid Socialdemokraternas valvaka.
Jytte Guteland, Johan Danielsson, Heléne Fritzon och statsminister Stefan Löfven vid Socialdemokraternas valvaka.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När SVT:s vallokalsundersökning presenterades vid 21-tiden jublades det på Socialdemokraternas valvaka på Sveavägen 68 i Stockholm. Då såg partiet ut att ha lockat till sig fler röster än föregående val. Två timmar senare, när det första preliminära valresultatet kom, var stämningen mer dämpad. Där ser S i stället ut att backa, till 23,6 procent av rösterna, att jämföra med 24,2 procent för fem år sedan.

Men statminister Stefan Löfven vill inte se resultatet som ett nederlag. I stället fokuserar han på att partiet behåller sina fem mandat.

Annons

– Vi har gjort en fantastisk valinsats, från ett svårt läge. Det var många som räknat med ett sämre resultat. Men vi behåller ställningarna, säger Stefan Löfven vid en presskonferens.

– En djupare analys av är lite svårt att lämna nu. Vi håller ställningarna, det är viktigt.

Mot högerextremism

Under hela valrörelsen har statsministern och partiledaren Stefan Löfven upprepat att EU-valet är en folkomröstning om högerextremismen. Han har varnat för att högernationalister med en anti-EU-agenda kan få mer att säga till om efter valet och befarar att deras värderingar då får breda ut sig.

På pressträffen får han frågan om varför man bedrivit en valrörelse där man varit emot något, hur bra den strategin var. Men den tolkningen vill inte statsministern gå med på.

– När vi är emot högerextremism, är det för att vi är för ett öppet, jämlikt och tolerant samhälle. Då måste man också berätta väldigt tydligt vad som är emot det, och det är högerextremismen.

Partiets toppnamn Heléne Fritzon, fokuserar på att partiet får flest röster av alla:

– Vi har gjort en väldigt bra valrörelse och allt är inte sluträknat, men vi befäster vår ställning som största parti.

"Står stabilt"

Även Åsa Westlund, före detta EU-parlamentariker, i dag ordförande i EU-nämnden, säger att hon är nöjd.

– Jag är faktiskt glad, jag tänker att vi har haft en väldigt tydlig högervind, både i Europa och i Sverige, och Socialdemokraterna står ganska stabilt i det här valet. Det är jag väldigt nöjd med, säger hon till TT.

Också hon gläds åt att Socialdemokraterna är det största partiet.

Annons

– Men det är klart att det är oroande att så många svenskar väljer ett högerextremt alternativ.

I de tre senaste EU-valen har S varit största parti, även om valresultatet varit sämre än i riksdagsvalen. Partiet har legat mycket stabilt runt 24 procent av rösterna.

I valet 2004 fick Socialdemokraterna 24,6 procent och valet därpå 24,4 procent. För fem år sedan blev valresultatet alltså 24,2 procent, vilket räckte till fem av parlamentets 751 mandat.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons