Annons

Stor oenighet kring de nya hyrorna

Kring två procent. Så mycket kommer hyrorna att höjas under 2019 för kommunala och privata bolag, meddelar Hyresgästföreningen.
Branschorganisationen Fastighetsägarna är missnöjd och hade velat se en större ökning.
Bostäder • Publicerad 26 juni 2019
Hyreshöjningen för både kommunala och privata bolag hamnar kring två procent. Arkivbild.
Hyreshöjningen för både kommunala och privata bolag hamnar kring två procent. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Hyresförhandlingarna är så gott som klara. Den genomsnittliga hyreshöjningen blir 1,92 procent hos de kommunala bolagen. Hos privata värdarna landar det på två procent.

– Det har varit högre krav och högre förväntningar från vår motpart, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren om höjningen, och fortsätter:

Annons

– Det är kännbart för många hushåll och därför är det viktigt att vi har långsiktigt hållbara hyreshöjningar, inte bara för hyresgästerna utan för samhällsekonomin i stort.

Missnöjda med utfallet

Utifrån det ekonomiska läget, både internationellt och i Sverige, anser Hyresgästföreningen att kommande förhandlingar borde fokusera på en mer återhållsam hyresutveckling.

Branschorganisationen Fastighetsägarna håller inte med. De hade till en början lagt fram förslag om en höjning kring tre procent.

– Vi är missnöjda med årets förhandlingar. Vi tycker att vi ser att hyreshöjningen i landet generellt har hamnat under den förväntade inflationen, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef på Fastighetsägarna i Stockholm.

– Ska hyresvärdar kunna klara löpande underhåll och bygga upp ett kapital för att bygga nya bostäder kommer det här inte att fungera. Vi får en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter än vad vi skulle ha med ett fungerande system, säger hon vidare.

Förbättra processen

Vid sidan av hyresförhandlingarna pågår även samtal mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna kring hur man ska kunna förbättra hyresförhandlingarna och processen kring det. I dag finns bland annat hyresnämnden, som medlar i hyrestvister mellan hyresgäster och värdar. Fastighetsägarna menar däremot att hyresnämnden inte räcker till och vill därför se en ny lösning för hela hyresmarknaden.

– Eftersom det saknas en fungerande tvistelösning för de årliga förhandlingarna, är det Hyresgästföreningen som i slutänden avgör vilken hyresjustering det blir, säger Nathalie Brard.

Men Hyresgästföreningen håller inte med.

– Det är naturligtvis fel och faller på sin egen orimlighet att vi går in i förhandlingar med andra parter om något som vi ändå bestämmer om i slutänden, säger Erik Elmgren vid Hyresgästföreningen.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons