Annons

Stormöten ska söka ny väg för EU

Vi ska lyssna på medborgarna, lovar den nya EU-kommissionen när man nu vill diskutera sig fram till framtidens union.
Fast hur och med vem och för vad är fortsatt oklart.
EU • Publicerad 15 januari 2020
Kroatiska Dubravka Suica är EU-kommissionär med ansvar för demokrati och demografi. Snart ska hon presentera sina planer på hur EU ska konferera om hur man ska fungera i framtiden. Arkivfoto.
Kroatiska Dubravka Suica är EU-kommissionär med ansvar för demokrati och demografi. Snart ska hon presentera sina planer på hur EU ska konferera om hur man ska fungera i framtiden. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Det som kallas för en "konferens för EU:s framtid" är en idé som ursprungligen kommer från Frankrikes president Emmanuel Macron, som velat se breda politiska diskussioner över hela kontinenten.

Tanken nu är att EU-kommissionen nästa vecka ska presentera sitt förslag om hur det ska göras.

Annons

Än så länge bjuds det mest bara på högtravande formuleringar.

"Måste lyssna"

– Vi står vid ett avgörande tillfälle i Europas politiska historia. Medborgarna vill att vi ska höra dem och vi måste lyssna och ge dem den återkoppling de behöver. Samarbete och mod är de nya nyckelorden, säger den konferensansvariga kommissionären Dubravka Suica i ett tal inför EU-parlamentet.

I parlamentet finns redan en tydlig vision för hur de stora politiska partigrupperna vill att konferenserna fungerar. Man vill samla till "plenarmöten" två gånger i halvåret med EU-parlamentsledamöter, ministrar, kommissionärer och nationella parlamentsledamöter på plats. Dessutom vill man ha särskilda medborgarmöten med 200–300 deltagare från alla medlemsländer, om olika frågor.

Kritiska röster

Redan på förhand finns gott om kritiska röster – inte minst från EU-skeptiker, som befarar att deras röster inte kommer att få höras.

– Det här kommer att bli en fejkkonsultation. Målen är redan uttalade och det krävs inte särskilt mycket intelligens för att se att det här kommer att öka de redan djupa splittringarna i Europa, anser exempelvis polske Ryszard Legutko som är gruppledare för EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR.

EU-parlamentet röstade på onsdagen igenom en resolution om sin syn på framtidskonfererandet. Tanken i slutändan är att de samtal som sedan ska föras fram till åtminstone år 2022 ska följas av konkreta förslag från EU-kommissionen.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons