Annons

Swedbank medger brister – miljardböter hotar

Swedbank har haft och har fortfarande vissa brister i arbetet mot penningtvätt, medger storbanken.
Det kan sluta med en miljardsmäll från Finansinspektionen (FI). Men det är för tidigt att uttala sig om den risken, enligt Anders Karlsson, tillförordnad vd.
Ekonomi • Publicerad 17 september 2019
Göran Persson, statsminister 1996–2006, tillträdde i somras som ordförande i Swedbanks styrelse och han har sedan dess bland annat utsett Folksamchefen Jens Henriksson till ny koncernchef.
Göran Persson, statsminister 1996–2006, tillträdde i somras som ordförande i Swedbanks styrelse och han har sedan dess bland annat utsett Folksamchefen Jens Henriksson till ny koncernchef.Foto: Claudio Bresciani/TT

Swedbank utreds sedan i våras av tillsynsmyndigheter i Sverige och Estland. Misstankarna rör penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Tidigt 2020 hotar ett beslut om en sanktionsavgift från Finansinspektionen (FI). Det skulle kunna sluta med en smäll på över fyra miljarder kronor. Taket går antingen vid en tiondel av Swedbanks omsättning – eller, om det skulle vara ett högre belopp, det som banken tjänat på regelvidriga transaktioner.

Eventuell miljardsmäll

Annons

Anders Karlsson, tillförordnad vd för Swedbank sedan i våras, vill dock inte föregå FI-utredningens slutsatser. Och någon avsättning för att täcka den eventuella miljardsmällen har inte gjorts.

– Sanktionsfrågan är för tidigt att uttala sig om. Vi gör ju kontinuerligt bedömningar om behovet av den typen av avsättningar i enlighet med gällande regelverk, säger han till TT.

Karlsson – som är på väg att ersättas av den avgående Folksamchefen Jens Henriksson som permanent vd för Swedbank – tillägger att det är viktigt att skilja på bankens brister och en situation där det kan konstateras att banken har agerat i strid med regelverket.

– Jag tror inte det finns någon bank som inte har förbättringsområden inom just det här, säger han.

– Finansinspektionen har en verktygslåda, de har fått våra svar och nu fortsätter deras utredning, tillägger han.

För att bygga kapital

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, noterar att Swedbank sänkt andelen av vinsten som ska delas ut till ägarna från 75 till 50 procent. Han ser detta som ett tecken på att banken förbereder sig för böter i framtiden.

– Det gör ju Swedbank så klart för att bygga kapital inför eventuella böter. Då behöver man inte göra någon reservering.

Det som spökar är dock inte eventuella svenska böter, utan att det ovanpå det kan bli en betydligt större bot från USA.

Samma hot om USA-böter vilar över Håkanssons arbetsgivare Danske Bank, som hösten 2018 rapporterade att banken hade identifierat en historiskt stor penningtvätthärva i en filial i Tallinn med misstänkta transaktioner för 200 miljarder euro (cirka 2 100 miljarder kronor).

– FI utreder om processerna har skötts rätt. Amerikanerna tittar mer på om det är några personer på USA:s sanktionslistor som har tvättat pengar i Swedbank och vem som har tagit emot dessa pengar, säger Håkansson.

Samarbetar med USA

Annons

Swedbanks Anders Karlsson är sparsam med kommentarer när det gäller amerikanska myndigheters granskning av Swedbank.

– När det gäller USA är vår ambition att samarbeta fullt ut. Det innebär att vi lämnar information så snabbt som möjligt, med så hög korrekthet som möjligt, säger han.

– Det handlar om informationsinhämtning från deras sida i nuläget. Det kan jag berätta, men mer än så kan jag inte säga, tillägger han.

Swedbank-aktien faller drygt 3 procent sedan banken i ett pressmeddelande medgivit brister i arbetet mot penningtvätt. Därmed har drygt en tredjedel av storbankens börsvärde raderats ut sedan SVT Uppdrag granskning i februari i år rapporterade om omfattande misstänkt penningtvätt där konton i banken använts.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons