Annons

Tufft bankuppdrag väntar Göran Persson

Minimera USA-böter, rekrytera ny vd och återbygga Swedbanks sargade förtroende. Det är ett tufft uppdrag som Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996–2006, axlar om han får grönt ljus som ny styrelseordförande av Swedbanks extrastämma på onsdagen.
Ekonomi • Publicerad 18 juni 2019
Göran Persson, Sveriges statsminister (S) 1996–2006, väntas ta över som krisande Swedbanks nya styrelseordförande. Arkivbild
Göran Persson, Sveriges statsminister (S) 1996–2006, väntas ta över som krisande Swedbanks nya styrelseordförande. ArkivbildFoto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det har varit ett minst sagt turbulent 2019 för storbanken Swedbank. Verksamheten har sedan SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Baltikum i februari präglats av kursras på börsen, polisrazzior, sparkade direktörer och utredningar från både tillsynsmyndigheter och åklagare i såväl Sverige som i Baltikum och USA.

Två stängs av i Estland

Anders Karlsson, tillförordnad vd, medgav i samband med en delårsrapport i slutet av april att det finns tecken på brister i Swedbanks arbete mot penningtvätt. Och knappt två dygn före onsdagens stämma meddelar banken dessutom att Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag.

Annons

"En konsekvens av den pågående interna utredningen", skriver Swedbanks presschef Unni Jerndal i ett mejl till TT.

Nu är det tänkt att Göran Persson försöka få ordning på kaoset, enligt ett förslag från valberedningen där de största ägarna är representerade.

– Det han behöver göra är ju att på något sätt klargöra vad som kommer att hända med amerikanska myndigheter, säger Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank.

– Det är där osäkerheten ligger. Vad kan Swedbank göra för att minimera böterna från USA, tillägger han.

Miljardsmällar i USA

Håkansson påminner om att den franska storbanken BNP Paribas 2014 åkte på rekordböter från USA på 9 miljarder dollar för sanktionsbrott, men att omständigheterna då var annorlunda. En lång rad andra stora europeiska banker har också åkt på miljardsmällar i USA för allt från skattebrott, penningtvätt och olaglig marknadsmanipulation.

Skräckexemplet är lettiska ABLV, som tvingades lägga ned verksamheten sedan USA-sanktioner stängde ute banken från dollarmarknaden. Men detta drastiska steg är inte aktuellt i Swedbankfallet, enligt Håkansson. Swedbank är nämligen vad som kallas en systemviktig bank, vars kollaps skulle skapa enorma finansiella problem i Norden och Baltikum och kanske även säkerhetspolitiska problem i Baltikum, resonerar han.

En reträtt från Baltikum är inte heller aktuellt, tror Håkansson. Just detta vägval – att Swedbank helt lämnar Baltikum – vill dock Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, att ordförande Persson utreder som alternativ.

– Det kan finnas mycket pengar att hämta i Baltikum. Men det kan också leda till den typ av problematik som Swedbank nu upplever, med hot om omfattande sanktioner, säger han.

Kan blockera viktiga beslut

Både Håkansson och Olsson berömmer samtidigt valberedningen för rekryteringen av Persson som ordförande och SEB-legendaren Bo Magnusson som vice ordförande.

– Jag tror att de två rekryteringarna har goda förutsättningar att vara bra rekryteringar. Men det handlar också väldigt mycket om hur de väljer att agera och det vet vi inte ännu, säger Olsson.

Annons

Han tillägger att han gärna hade sett att minst en styrelseledamot till hade bytts ut, för att på så sätt förhindra att ledamöterna från den gamla styrelsen med majoritet kan blockera viktiga beslut.

Olsson har inför extrastämman, precis som inför den ordinarie stämman i mars, föreslagit tillsättningen av en oberoende extern granskare med uppdrag från ägarna att utreda den härva av anklagelser och misstankar som Swedbank har hamnat i.

Det brådskar

Han ser samtidigt, till skillnad från Andreas Håkansson, tillsättningen av en ny vd brådskande – bland annat då han inte vet om förtroendet för den tillförordnade chefen Anders Karlsson räcker till.

– Det är ju ingen rekrytering som ska göras i ett hafsverk, bara för att det brådskar. Men samtidigt är det viktigt att man får den personen på plats så snart som möjligt, säger Olsson.

TT har förgäves sökt Göran Persson för en intervju inför extrastämman.

– Jag tror säkert att banken jobbart seriöst och duktigt. Men man måste bli bättre och också övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt, sade han i en intervju med tidningen Expressen i förra veckan.

I en intervju med Dagens industri klargjorde han dagen före stämman att han inte såg det som ett alternativ att Swedbank skulle lämna Baltikum till följd av problemen med penningtvättsmisstankar i de tre länderna.

– Jag har inte ens tänkt tanken, sade han.

Han tillade att han räknar med ett beslut om en ny Swedbank-vd i höst.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons