Annons

"Uefa borde uppmana folk att ta tåget"

Fotbolls-EM på tolv spelplatser över hela Europa, från Dublin till Baku, innebär stor påverkan på klimatet.
Då räcker det inte att Uefa ska klimatkompensera för supportrarnas resor och dessutom plantera 600 000 träd.
Fotboll • Publicerad 19 november 2019
Svenska supportrar under EM 2016 i Frankrike.
Svenska supportrar under EM 2016 i Frankrike.Foto: Francois Mori/AP/TT

Europeiska fotbollsförbundet Uefa sprider ut EM nästa sommar för att fira 60-årsjubileet av mästerskapet.

När man bestämde spelorter fanns garanterat inga tankar på klimatpåverkan genom långa resor, för i så fall skulle det inte vara drygt 400 mil mellan den västligaste spelorten Dublin och den östligaste Baku. Eller 310 mils resa mellan spelorterna Rom och Baku för lagen och supportrarna i grupp A.

Annons

Kortaste resorna i gruppspelet får lagen i grupp D, "bara" 55,6 mil mellan London och Glasgow.

Den belgiske forskaren Wim Carton, som är biträdande universitetslektor i Lund, tycker att det är galet att sprida ut mästerskapet på det här viset.

– Det är synd att man först efter beslutet tänker på klimatfrågan, känner dåligt samvete och klimatkompenserar för koldioxidutsläppen i stället för att ta med det i beräkningarna från början, säger Carton.

"Ta tåget"

Han tycker att Uefa ska uppmana supportrarna att ta tåget till EM-matcherna i stället för att flyga.

– Det borde väl vara bästa sättet att fira 60-årsjubileet, att folk upptäcker Europa genom att åka tåg. Uefa kunde göra avtal med tågbolag i Europa, få dem att sätta in extratåg och kanske få till billigare biljetter.

Uefa har beslutat att klimatkompensera för supportrars och Uefa-folkets flygresor. Ordföranden Aleksander Ceferin har tidigare sagt som en förklaring till att Uefa gör klimatkompensationen att "EM förorenar mycket".

– Vi behöver fokusera på att göra större insatser i hållbarhetsfrågor, sade Ceferin, som också lovar att konceptet med att sprida ut EM är en engångsföreteelse.

"Köpa oss rent samvete"

Wim Carton tycker att det är bra att Uefa klimatkompenserar genom att investera i förnybar energi.

– Men tyvärr kan man inte ta för givet att den förnybara energin ersätter den fossila, säger han.

– Jag är glatt överraskad över att träd planteras i Europa. Det har funnits mycket problem när man klimatkompenserat genom att plantera träd i utvecklingsländer där människor ofta inte vet vad de ger sig in i och där det har funnits exempel på projekt där lokalbefolkningen blivit fråntagna land.

Annons

Carton säger också att trädplantering aldrig fullt ut kompenserar för koldioxidutsläppen för det finns ingen säkerhet att kolinlagring i träd är permanent och det tar många år innan träden kan ta hand om koldioxiden.

– Klimatkompensation skapar en känsla av att vi kan köpa oss rent samvete och att vi kan fortsätta att resa i samma omfattning som vi brukar, säger Carton.

Färre byggen klimatsmart

Fördelen med att sprida ut EM är att det inte har behövt byggas särskilt mycket nytt, vilket är klimatsmart. Till nästa års EM är bara 15 procent av arenor och annan infrastruktur nybyggen jämfört med 40 procent i EM i Frankrike 2016.

Sverige är klart för EM, vilket förstås gläder förbundskaptenen Janne Andersson. Han är dock kritisk till EM-upplägget, framför allt för att det ger fördelar till de nationer som får spela matcher på sin hemmaplan.

– Får det dessutom miljökonsekvenser så är det ännu sämre, säger Andersson till TT.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons