USA: Frysning start på Nordkoreas nedrustning

USA/Nordkorea Artikeln publicerades
USA:s utrikesdepartements talesperson Morgan Ortagus vid en presskonferens i juni.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s utrikesdepartements talesperson Morgan Ortagus vid en presskonferens i juni.

USA hoppas på att en frysning av Nordkoreas kärnvapenprogram kan vara inledningen på en nedrustningsprocess.

President Donald Trumps möte med Nordkoreas Kim Jong-Un på nordkoreansk mark nyligen innebar starten på förnyade samtal mellan länderna, sedan de stoppats efter det havererade toppmötet i Vietnam.

Samtalen kan antagligen inledas nu i juli, enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Trumpstyret avfärdar uppgifter i The New York Times om att en idé börjat formas i det amerikanska ledarskapet om att en frysning av Nordkoreas kärnvapenprogram, till skillnad från en nedrustning, är rätt väg att förhandla om. På det sättet skulle USA acceptera Nordkorea som en kärnvapenstat.

– En frysning, vet du, skulle aldrig vara en lösning av processen. Det skulle aldrig bli slutet av en process, säger Morgan Ortagus, talesperson vid utrikesdepartementet, och tillägger att målet fortsatt är en total avveckling av alla Nordkoreas massförstörelsevapen.

– Jag tror inte att regeringen någonsin har karakteriserat en frysning som slutmålet. Det skulle i så fall vara i början av processen.

Nordkorea har inte testat några kärnvapen eller robotar kopplade till programmet sedan 2017, men USA misstänker att landet fortsatt att utöka sin arsenal för att producera bränsle och robotar.

Fakta

Bakgrund: Det slutna Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53. Länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt människorättsorganisationen Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Nordkorea är samtidigt en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för mycket omfattande sanktioner.

Källor: Landguiden, NE med flera

Visa mer...