Annons

USA- och Kinafonder vinnare

Trots handelskonflikt och börsoro – USA- och Kinafonder har gått starkt i år. Men nu kan det vara läge att se över placeringarna.
Ekonomi • Publicerad 22 maj 2019
USA- och Kinafonder har gått starkt sedan årsskiftet.
USA- och Kinafonder har gått starkt sedan årsskiftet.Foto: Petra Frid/TT

Handelskriget mellan världens största ekonomier, USA och Kina, har fått börserna att skaka. Men trots att Kinafonder backat rejält under den senaste tiden hör renodlade USA- och Kinafonder, med innehav i aktier på de kinesiska fastlandsbörserna, till de fonder som gått allra bäst i år. Värdet i dessa fonder har i genomsnitt stigit 28 procent sedan årsskiftet.

– Det är flera faktorer, dels finns en valutaeffekt, man har redan prisat in att handelskonflikten kommer att lösa sig, och så handlar det om centralbanks- och finanspolitik, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Sprida risken

Annons

Fonderna, särskilt de med exponering mot dollarn, dopas av att den svenska kronan är så svag. Den amerikanska centralbanken Federal Reserves helomvändning, att hålla kvar räntan på en låg nivå, har gett amerikanska börsen en skjuts. Samtidigt har kinesiska statsstimulanser börjat ge effekt.

Men de ökade spänningarna mellan USA och Kina i handelskonflikten skapar en osäkerhet som gör att det finns anledning att ta ner riskerna i sparandet, anser Frida Bratt. Hon tycker att man ska vara beredd på ett skakigt börsår med tvära kast.

– När man har haft en sådan fin uppgång kan det vara läge att vara nöjd med uppgången och placera lite bredare, säger Frida Bratt.

Bredare fonder

Det behöver inte handla om att lämna dessa fonder helt, men att sprida riskerna. Om man vill ha kvar en exponering mot USA och Kina är en globalfond eller tillväxtmarknadsfond ett alternativ till de mer riskfyllda landfonderna.

– Jag tycker inte att man ska ta bort exponeringen helt. Kina är en intressant marknad och USA drar hela världsekonomin – så en exponering hos de länderna tycker jag att man ska ha. Men man kan få den utifrån lite bredare fonder, säger Frida Bratt.

Många globalfonder har en stor exponering mot USA, ofta omkring 50–60 procent. Och tillväxtmarknadsfonder har ofta en stor exponering mot Kina.

– Har du en globalfond, då behöver du inte USA-fonder – då har du redan mycket USA-exponering, säger Frida Bratt.

Turkiet förlorare

Till de största vinnarna när det gäller landfonder hör även Kanadafonder och Storbritannien-fonder, få till antalet.

Kanadafonder har gynnats av USA:s beslut att ta bort tullar på stål och aluminium. Turerna kring Storbritanniens utträde ur EU ser marknaden inte som någon katastrof.

– Hör man diskussionerna om brexit är det lätt att tro att världen faller samman här. Men Londonbörsen har gått helt ok och pundet har stärkts. Den svaga kronan lyfter många fonder, säger Frida Bratt.

Ett stökigt politiskt läge och valutakollaps gör Turkietfonder, som i snitt backat en procent sedan årsskiftet, till förlorare.

Petra Frid/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons