Trots en man utvisad mot Gais bärgades tre tunga poäng i superettans toppstrid.
Fotboll • Publicerad 19 oktober 2019
Varbergs Anton Liljenbäck avgjorde sent mot Gais.
Varbergs Anton Liljenbäck avgjorde sent mot Gais.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Varberg kommer allt närmare en historisk uppflyttning till allsvenskan. Borta mot Gais tog laget från västkusten en blytung 1–0-seger efter en dramatisk historia på Gamla Ullevi.

Gästerna dominerade spelet – men ett par ödesdigra minuter i den första halvleken såg ut att orsaka ett kostsamt poängtapp.

Matchen var 45 minuter gammal när Anton Liljenbäck stod för ett fint förarbete och gav lagkamraten Robin Book mer eller mindre öppet mål. Men den sistnämnde bommade grovt och skickade bollen högt över ribban.

"Oerhört skönt"

En kort stund senare kom nästa motgång för Varberg. Detta när vänsteryttern Adama Fofana drog på sig en utvisning efter gruff med ett flertal Gais-spelare.

– Det röda kortet är inte så mycket att gnälla om. Det var dumdristigt, säger tränaren Joakim Persson.

Med en man kort avtog Varbergs dominans.

Trots detta lyckades bortalaget avgöra sent och ta tre poäng som kan bära riktigt långt. I en snabb spelvändning i den 85:e minuten tog Liljenbäck en löpning över halva planen, fick sedan bollen av Astrit Selmani utanför straffområdet innan han på ett tillslag satte upp den i det första krysset.

– Oerhört skönt. Viktigt med tre poäng, säger matchhjälten till C More.

Brommapojkarna vände

Varberg går därmed upp i serieledning – detta tack vare bättre målskillnad än den tidigare tabellettan Mjällby som senare på dagen kryssade borta mot Västerås. Detta i en match där Taylor Silverholt kvitterade för Blekingelaget till 2–2 på tilläggstid.

Med två omgångar kvar är avståndet till både trean Jönköpings Södra och fyran Brage fem poäng, dock med en match mer spelad.

– Vi ska bara njuta. Leder vi så är det fantastiskt, åt de andra finns de inte så mycket att göra. Vi bara njuter, säger Joakim Persson.

Längre ner i tabellen tog samtidigt Brommapojkarna en mycket viktig seger. Stockholmsklubben vände underläge till seger med 2–1 hemma mot Dalkurd, lämnar därmed nedflyttningsplatsen och klättrar upp på plats 13.