Annons

Vässat vårdprogram ska locka fler tonåringar

Gymnasieskolans vårdprogram ska stöpas om, har regeringen beslutat. Syftena är att få en modern och enhetlig utbildning för blivande undersköterskor, och locka fler ungdomar till den.
Omgörningen är samtidigt ett steg mot att ge undersköterskorna en skyddad yrkestitel.
Utbildning • Publicerad 11 december 2019
Vård- och omsorgsprogrammet ska uppdateras. Alla elever ska få samma grund, oavsett var i landet de studerar. Arkivbild.
Vård- och omsorgsprogrammet ska uppdateras. Alla elever ska få samma grund, oavsett var i landet de studerar. Arkivbild.Foto: Nina Varumo / SvD / TT

Undersköterska är landets största yrkesgrupp och behovet av ännu fler undersköterskor växer i takt med att befolkningen blir allt äldre. Men det finns ännu inga tydliga regler för vilken kompetens som krävs för yrket, även om normen är att man fullgjort vård- och omsorgsprogrammet.

Det pågår dock ett arbete för att låta undersköterska bli en skyddad yrkestitel. Och som ett led i det arbetet har regeringen nu beslutat att vårdprogrammet ska moderniseras.

Annons

– Det nya innehållet är bättre anpassat efter vad som krävs för att vara undersköterska i dag. Socialstyrelsen har tagit fram kompetenskrav för undersköterskor och det nya innehållet i utbildningen möter de kraven. På det sättet blir undersköterskans viktiga roll verkligen tydlig, och det är viktigt för att fler ska söka sig till utbildningen, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Samma kurser överallt

Med förändringen säkerställs också att alla vårdelever lämnar gymnasieskolan med samma kunskaper, oavsett var i landet de pluggat.

– Det har funnits ett behov av att stärka den gemensamma basen i utbildning, så att den som utbildar sig i en kommun kan söka jobb i grannkommunen. I dag finns lite för många lokala varianter på utbildningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Är utbildningen inte likvärdig över landet kan man heller inte koppla den till en skyddad yrkestitel, fortsätter hon.

– Vi ser ett stort behov av att skydda yrkestiteln. Det kommer att ta tid att genomföra, men med det här beslutet om en enhetlig utbildning har vi en grund. Alla undersköterskor jag möter skriker efter detta, att inte kunna bli ersatt av vem som helst, säger Lena Hallengren.

Färre än 3 000 per år

I våras var det endast drygt 2 700 elever som lämnade gymnasieskolan efter att ha slutfört vård- och omsorgsprogrammet, vilket var på samma nivå som läsåret dessförinnan. Det är fem–sex gånger fler som lämnar komvux efter att ha läst yrkeskurser som på vårdprogrammet, visar Skolverkets statistik.

– Det är i längden inte riktigt hållbart. Vi vill att yrkesprogrammet för ungdomar på gymnasiet ska bli mer attraktivt. Det ska vara huvudvägen in i undersköterskyrket, säger Anna Ekström.

Men den bild som ofta ges av undersköterskeyrket visar hög arbetsbelastning, dåliga scheman och låg lön. Frågan är i vilken grad ett nytt upplägg av vårdprogrammet bidrar till en annan bild.

– Jag skulle nog säga att det ser olika ut beroende på var man jobbar. Men det är klart att det är därför regeringen också tillför resurser till välfärden för att kunna satsa på äldreomsorgen och arbetar med välfärdsteknik och förenklad administration, säger Lena Hallengren.

Det nya upplägget av vård- och omsorgsprogrammet är tänkt att gälla från och med höstterminen 2021.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons