Williams hyllas i rekordjakten: Fantastisk

Tennis Artikeln publicerades
Serena Williams efter segern mot Barbora Strycova i semifinalen.
Foto: Adam Davy/AP/TT
Serena Williams efter segern mot Barbora Strycova i semifinalen.

En titel från tangerat rekord.

Men det är inget som finns i tankarna hos Serena Williams – som hyllas av Roger Federer inför Wimbledon-finalen.

Serena Williams plats bland tennisens legendarer är cementerad sedan länge, men hennes uppdrag är möjligen inte slutfört förrän hon tangerar Margaret Courts rekord på 24 grand slam-titlar i singel.

På lördagen får den 37-åriga amerikanskan sin tredje chans på ett år att nå samma milstolpe som den kontroversiella australiensiskan, då hon ställs mot en annan tidigare världsetta, Simona Halep, i Wimbledon-finalen.

Williams, som jagar sin åttonde titel på gräset i London, hoppas förstås på en bättre utgång än när hon blev utspelad av både Angelique Kerber i förra årets Wimbledon-final och av Naomi Osaka i US Open-finalen, en kontroversiell match som ledde till att Williams fick gå i terapi.

"Handar inte om det"

Enligt världstian är dock jakten på titlar inget som finns i tankarna.

– Oavsett vad som händer så kommer jag alltid att ha haft en fantastisk karriär. Det handlar inte om 24 eller 23 eller 25 (titlar). Det handlar bara om att gå ut och ge mitt bästa, sade Williams efter semifinalsegern mot oseedade tjeckiskan Barbora Strycova.

En som redan har åtta Wimbledon-titlar är Roger Federer. Schweizaren är klar för sin tolfte final i turneringen, där han ställs mot världsettan Novak Djokovic, och skickar en hyllning till Williams inför helgens avgörande.

– Det här är verkligen speciellt för oss båda. Serena var ute tidigare på touren än jag eftersom hon fick sitt genombrott tidigare. Det är fantastiskt det hon har lyckats med, säger Federer.

"Är viktigast"

Simona Halep, rankad sjua i världen, är den som ska grusa Williams drömmar.

27-åringen är redan unik som den första rumänska kvinnan att spela en Wimbledon-final och hoppas få åka hem med pokalen, efter att bara ha vunnit en av de fyra grand slam-finaler hon deltagit i – förra årets Franska mästerskapen.

– Jag tror att jag har chansen. Jag har förstås stor respekt för vad hon (Williams) har gjort och vad hon gör, men nu känner jag mig starkare mentalt. För mig är det viktigare att vinna Wimbledon än att stoppa henne, säger Halep.

Fakta

Fakta: Serena Williams titlar

Serena Williams har hittills vunnit 23 grand slam-titlar i karriären:

Australian Open: 2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015, 2017.

Franska mästerskapen: 2002, 2013, 2015.

Wimbledon: 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016.

US Open: 1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014.

Williams har dessutom 14 grand slam-titlar i dubbel och två i mixed dubbel.

Sammanlagt har Serena Williams vunnit 72 WTA-titlar i singel och 23 i dubbel. Dessutom har hon ett OS-guld i singel och tre OS-guld i dubbel.

Källa: WTA

Visa mer...