Opinion

Magnus Karlsson: Live Nation backar om fotograferingen

Opinion ,
Foto:Smp

Uppdatering: Idag vid klockan 14.00 ringde Live Nation upp och berättade att de tar vår kritik på allvar. De tillåter fotografering i tre låtar – och därmed är konflikten löst.

Vi ser fram emot en bra bevakning i måndagstidningen och här på webben så fort vi hinner.

•••

Konsertarrangören Live Nation förbjuder Smålandspostens fotografer att fotografera under mer än en låt när Peter Jöback och Helen Sjöholm uppträder i Vida Arena på lördag.

Det är mer än lovligt fånigt.

Att vi har restriktioner under konserter är vanligt. Det brukar handla om tre låtar, redan det en snålt tilltagen tid men ett beslut som vi historiskt har accepterat.

Den här gången fick vi alltså bara en låt på oss – vilket får mig att skriva nedanstående brev:

Bästa PR-personer på Live Nation

Det kanske kommer som en överraskning för er men de senaste åren har en nymodighet smugit sig in i samhället. Det kallas för smarta telefoner och bärs snart sagt av varenda svensk.

På dessa kan man spela in ljud och video. Och ta bilder.

Kanske var det länge sedan ni var på konsert men väldigt många besökare använder dessa för att spela in delar av upplevelsen.

Så sent som i förra veckan såg jag till och med livesändningar från en av U2:s konserter i Stockholm. Jag har också sett en tre minuter lång inspelning med bandets gitarrist The Edge, filmad ungefär tre meter från denne.

Detta är vardag. Jag tror att ni också faktiskt vet det.

Våra fotografer är proffs. De har de bästa kamerorna vi kan köpa, fantastiska objektiv och använder aldrig blixt – till skillnad från många av amatörfotograferna i publiken. Allt för att inte störa.

Men det handlar faktiskt om arbetsmiljö och yrkesstolthet. Man behöver helt enkelt några minuter på sig för att göra konserten, de inblandade och sig själv rättvisa.

Att vi endast får fotografera under första låten är ungefär som om ni skulle förbjuda era musiker att repetera resten av konserten. Eller som om Växjö Lakers bara lät oss fotografera i första perioden.

Det är helt enkelt ogörligt.

Därför kan jag inte skicka bevakning till Vida Arena på lördag. Vi är fullt upptagna med att bevaka händelser där vi är välkomna.

Det är tråkigt för våra läsare. De som eventuellt hör av sig till oss med frågor hänvisar vi vidare till er presskontakt.