Från glas till akvarell och kroki – Bengt Edenfalk fyller 85 år

Personligt Artikeln publicerades

Han har satt viktiga spår i det svenska glasets historia. På lördag fyller Bengt Edenfalk, konstnär och formgivare i det småländska Glasriket, 85 år.

Bengt Edenfalk föddes den 19 december 1924 i Karlskrona. Han tog studenten 1945 och fick sedan praktik hos Edvard Hald på Orrefors Glasbruk under två år. 1947 började han sina studier på Konstfack och utexaminerades därifrån 1952. Samma år anställdes han på Skrufs glasbruk som formgivare.
På Skruf arbetade han fram till 1978. Ur hans rika produktion där märks servisglas, bland annat servisen Corona, hyttarbetat glas och slipat konstglas. Det finns vaser, ljusstakar och skålar i olika storlekar och konstnärliga uttryck som bär hans namn. Han kom också att arbeta rent skulpturalt med glas.
Perioden i Skruf tog slut 1978. Därefter knöts han till Kosta Glasbruk där han blev kvar fram till pensioneringen 1989.
Bland den offentliga utsmyckningen som bär hans namn kan märkas att han tillsammans med Erland Melanton 1957 vann en tävling om utsmyckning av nya tunnelbanan i Stockholm. Resultatet blev en 142 meter lång glasvägg i T-Centralen. Flera stora mosaikväggar tillkom på 1960- och 1970-talen bland annat en i Markaryds Pappersskola.
Bengt Edenfalk har formgivit tusentals glasföremål bland annat unikat signerade Thalatta. Där finner man kraftfull former med påklipp av människoansikten och figurer. Han har också arbetat med glas i "flarnteknik" där färgade fragment blandats i glasmassan.
Bengt Edenfalk är representerad på flera stora museer i Sverige och utlandet och har haft ett stort antal utställningar i Sverige, Norge, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Tyskland, USA .
På 1970- och 1980-talet var Bengt Edenfalk djupt engagerad i Svenska Ponnyföreningen. Inte bara i den lokala ridklubben i Eriksmåla utan också som banbyggare i hoppning på nationell nivå.
Efter 1989 har han tagit hjälp av flera små hyttor för att formge utställningsglas. Han har bland annat varit knuten till Strömberghyttan. Sist i raden vid Wilke Adolfssons Studiohytta i Orrefors.
Bengt Edenfalk bor sedan 1987 i Laholm där han målar akvarell och tecknar kroki och är mycket nöjd med tillvaron.