På grund av en fotbollsskada i axeln har Ludwig Ernstsson fått se sig om efter andra fritidssysselsättningar än golf. - Jag fiskar och jagar. Det är härligt att komma ut i naturen och förra året sköt jag min första älg. Foto: Lars-Göran Rydqvist

"Jag vill inte släppa elitfotbollen"

Personligt 2007-04-27 | Uppdaterad 2007-10-05

Som aktiv fotbollsspelare var han forward. Och forwardens framåtanda har han fortfarande. Ludwig Ernstsson är varannan- veckaspappa, egen företagare och talangscout och hans dygn borde kanske ha mer än 24 timmar.


Ludwig Ernstsson.


Vi sitter på den inglasade altanen och har utsikt över Toftasjön. Det blir mycket prat om fotboll och Ludwig Ernstsson beskriver sig som en kämpe på planen och inte någon tekniker.
Fotboll började han med tidigt och under några år spelade han även handboll. I de tidiga tonåren var han en bättre handbollsspelare och gjorde faktiskt ett litet uppehåll med fotbollen som till slut drog det längsta strået.
- I början var jag väldigt bra i fotboll, men i 13-14-årsåldern sprang de andra lagkamraterna ifrån mig. I dag hade min sena utveckling varit en nackdel, eftersom man tittar allt längre ner i åldrarna på lovande spelare, säger Ludwig Ernstsson.
Tack vare fotbollen har han lärt sig att klara sig själv från tonåren. För att lättare ta sig till träningarna hade han redan på högstadiet en övernattningslägenhet i stan eftersom mamma bodde i Räppe och pappa i Ör.
- Jag är nog lite av en pådrivare och har tagit mycket ansvar genom åren.

Blev proffs
I början av 1990-talet kom han med i Östers IF:s a-trupp. I slutet av samma årtionde blev han proffs i den norska toppligans Kongsvinger.
- I Norge spelades en rakare fotboll som passade mig bra, säger han.
Efter två riktigt bra säsonger i Norge skrev han ett fyraårskontrakt med österrikiska Austria Wien.
- Åren i Wien är en upplevelse jag är otroligt tacksam för, men en axelskada gjorde att jag fick avbryta mitt kontrakt i förtid och återvända hem till Växjö.

Talangscout
Nu är den aktiva tiden som fotbollsspelare över och istället jobbar han som tränare och ansvarig för tipselitverksamheten i Öster. Ett jobb som innebär att slussar fram talanger till a-truppen. Dessutom är han assisterande förbundskapten för P91-landslaget.
Att ha en så gedigen fotbollsbakgrund som Ludwig, när det gäller att få fram nya talanger är en fördel.
- Jag har ju samlat på mig en del erfarenhet av det som krävs av en bra fotbollsspelare. Men ibland kanske personkännedomen är lika viktig. Det gäller att känna av läget ibland.
Att träna ungdomar på landslagsnivå är både kul och stimulerande.
- Killarna är ju de bästa vi har i landet. Att komma in i den världen innebär att man måste vara lite noggrannare och slipa lite mer på detaljer. Jag känner ofta igen mig själv i de här killarna och då har jag lite svårt att acceptera att jag är så pass mycket äldre.

Familj och fritid
Även om fotbollen tar mycket av hans tid hinner han med att driva två företag, fiska, jaga och ta hand om barnen Nellie och Emil.
- De bor hos mig varannan vecka och då är det full rulle. De veckor de inte är här är det väldigt tyst, säger han.
Om barnen beslutar att gå i pappas fotspår och bli fotbollsspelare kommer han inte att hindra dem.
- Det skulle vara kul, men det måste de få bestämma själva. För min egen del vill jag inte släppa elitfotbollen. Jag är tacksam att jag fått möjligheten att syssla med den.
huvudnyheter just nu

Smålandsposten Nära 26/1

Nyheter [I dag 16:56]

Efter mycket strul har Komvux i Växjö flyttat in i nya lokaler. Rättspsyk får politiskt stöd i konflikten med IVO och 30-åring åtalas efter att ha dragit barn i pulka efter bilen. Se mer i dagens nyhetssändning.

 


TV: Se målfesten i repris

Sport [Uppdaterad i går 18:46]

Helsingborg vann träningsmatchen mot Öster med 4-2 inför 1.500 åskådare i Växjö Tipshall. Robin Simovic 2, Jordan Larsson och Emmanuel Boateng gjorde HIF:s mål medan Alexander Henningsson och Freddy Söderberg nästade för Öster. Nu kan du en repris av hela matchen om du köper en kod för 29 kronor. Klicka dig fram via rutan nedan.Två grävmaskiner stulna från skola

Växjö [Uppdaterad i går 08:44]


Läs mer

TV: Det susade i Tipshallen

Växjö [Uppdaterad 2015-01-24]

Under lördagen susade det i luften i Tipshallen. Växjö RC ordnade fri flygning för modellflyg av olika slag. Det är mest män och pojkar som ägnar sig åt sporten. En av de få tjejerna som deltog i Tipshallen var Julia Sjögren från Diö.

 Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.