Scen

Isterbandet firar 25 år med flottig konsert

Scen Artikeln publicerades

Studentorkestern Isterbandet spelar enligt egen utsago flottig isterdisko. Det viktigaste är att det svänger. I dag firar bandet 25 år med stor konsert.

Isterbandet är en studentförening där huvudsyftet är att spela svängig musik. Därför dansar musikerna för det mesta när de spelar. Visst kör de lugna låtar också men det är svänget som är studentmusikens signum.
Humorn ger sig också till känna då ordföranden Towe Westergren kallas chief, kassören går under benämningen finansminister, dataministern sköter hemsidan och lekledaren som ser till att det blir skoj kallas för sexminister. Dessutom kallas de båda dansgrupperna som hör till isterbandet för Fläskläggen och Fläskläppen. En musikminister finns också och han heter Erik Bergström.
– Jag har hand om det musikaliska, gör arrange­mangen och ser till att orkestern är samspelt och har kul. Att det är fullt ös, säger han.
– Studentmusik är inte alltid så perfekt och det utmärkande för vår orkester är att vi alltid ser till att dansa. Där är vi nog lite speciella, säger Towe Westergren.
Ungefär 25 personer är med i Isterbandet och det är egentligen lite lite.
– Vi är inte så många som vi önskar, så därför får jag och andra som varit med tidigare hoppa in. Har du en gång varit med är du märkt för livet, säger Erik Bergström och ler.
För egentligen är en studentorkester till för just studenter. Erik Bergström och Towe Westergren rannsakar sig själva lite när de säger att orkestern kanske inte synts till så mycket. Visst spelade de i Domkyrkan vid advent och när sjuksköterskorna tog examen i våras, men speltillfällena kunde vara fler och synligheten på Campus större.
– Vi hade fler spelningar tidigare. Det känns som om vi kommit bort lite sedan Växjö slogs ihop med Kalmar och blev Linné­universitetet. Vi får inte längre den uppbackning vi hade tidigare i form av bidrag, spelningar och lokal. Nu körde vi stenhårt på höstens kick off och håvade in lite nya medlemmar, säger Towe Westergren.
– Eftersom det finns musikutbildningar på universitetet vore det kul om studentorkestern var större, säger Erik Bergström.
Towe Westergren spelar saxofon, klarinett och sjunger. Erik Bergström hanterar trumpet och valthorn men fuskar på andra brassinstrument. Inför 25-årsjubileet har Isterbandet legat i hårdträning och repat lite mer än en gång i veckan som är den vanliga dosen.
– Det blir konsert på Amfium dit vi bjudit in orkestrar från övriga Sverige men också en tysk studentorkester. Efter konserten blir det sen fest, säger Erik Bergström.