Scen

Rå och rak humor med Odelberg

Scen Artikeln publicerades

Deras vänskap skulle kunna bero på att de delar humor. Den är rå, uppriktig, rak och väldigt personlig. Jesper Odelberg och Anna Siekas använder sig närmast av chock för att säga saker om samhället och angriper fördomar med humor. Och bitvis är det väldigt kul.

Jesper Odelberg firar 20 år som artist i år. Med artist menas att han inte bara är komiker, även om det inte är så bara. Han sjunger också, men har sedan 1995 turnérat över hela Norden som ståuppare. 1997 fick han ett stort genombrott i Släng dig i brunnen. Eftersom Odelberg har en CP-skada sitter han i rullstol. På sin hemsida sammanfattar han att han drar ”skämt som sitter”. Folk trodde han var smart efter genombrott. De blandande ihop honom med Stephen Hawking som har Parkinson. Odelberg konstaterar att "Parkinson är både en person och en sjukdom. Som Jimmie Åkesson.”

Anna Siekas har kört ståupp i tre år och är också bland annat hälsocoach och kostrådgivare. Hon och Odelberg träffades första gången i Siekas hemstad Gävle i mars i år när de uppträdde på en klubb. Innan föreställningen började de prata och blev snabbt vänner. Kommer ut-turnén inleddes i början av september, bara ett halvår efter att de träffats första gånger.

Deras vänskap skulle kunna bero på att de delar humor. Den är rå, uppriktig, rak och väldigt personlig. De använder sig närmast av chock för att säga saker om samhället och angriper fördomar med humor. Och bitvis är det väldigt kul. Det är inte uppdelat i två olika akter (trots pausen). Istället befinner de sig på scenen samtidigt och ibland är det mer teater än ståupp, bland annat när de dansar stillsamt till Chet Baker.

Siekas är väldigt intensiv. Scennärvaron går att ta på, men hon har inledningsvis svårt att få med sig publiken. Hon pratar om vilken stor näsa hennes barn har, hur jobbig förlossningen var, hysteriska mammor på Facebook, en stående bajskorv på semestern och förnedring hos gynekologen. Och att sälja sina barn på blocket. ”Jag skaffade barn för att jag inte hade råd med hund."

Odelberg har en lugnare stil, förutom när han headbangar. Han pratar politik och tillgänglighet. Bland annat om att bankomater sitter för högt upp. Han konstaterar ”det är enklare att råna banken. Då slipper man dessutom maxuttag.” Men han menar att det skulle se misstänkt ut att flyktbilen kommer från färdtjänst och påpekar också att hans assistenter skulle få hjälpa honom binda bankpersonalen eftersom han själv inte kan. ”Mina assistenter hjälper till med allt. De sjunger till och med när jag duschar.”
OLA CLAESSON