Lokalfotbollsbloggen

Från MLS till Älmeboda/Linneryd

Lokalfotbollsbloggen Artikeln publicerades

Förra säsongen spelade han fyra matcher i den amerikanska MLS-ligan. Nu ska Alec Purdiehjälpa Älmeboda/Linneryd i Kronobergstrean.

Den 31 mars förra året hoppade han in under slutminuterna när New England Revolution slog Los Angeles Galaxy i MLS-fotbollen. Då hette Alec Purdies motståndare David Beckham, Juninhooch Robbie Keane. Ett år senare kommer han vid samma datum ladda för serieupptakten i division 3-fotbollen mot IFK Berga och Växjö BK.

– Det finns många bra fotbollsspelare i den här serien med. Du har Jocke Lantzoch Fredrik Bild. Det är inte duvungar det heller, säger Älmeboda/Linneryds tränare Mikael Andersson.

Hur har Alec Purdie hamnat hos er?

– Det är egentligen inte så lustigt. Jag har jobbat lite åt BMG som är den stora agentfirman i USA: Det finns redan ett intresse för den här killen från en större klubb i närområdet. Vi blir ett litet filter där de kan kolla upp honom några matcher. Tycker de han är tillräckligt bra kommer de nypa honom direkt.

Den MLS-meriterade amerikanen har ett tremånaderskontrakt med Älmeboda/Linneryd. Han blir långt i från ensam som ny spelare i division 3-klubben kommande säsong. I träningsmatchen mot Asarum nyligen fanns bara en startspelare kvar från fjolåret i elitfyran.

– Dagen innan julafton hade vi i princip lagt ner laget. Vi tog ett break över jul och gjorde ett ryck till och det lossnade lite. Det har varit fruktansvärt tungt. Nu börjar laget bli bra. Vi har inte bara fått ihop folk utan vi har fått ihop ett bra folk, säger Mikael Andersson.

Bland nyförvärven finns lokalt kända namn som Jesper Anderssonfrån IFK Lammhult och Oscar Paradisfrån Moheda. Älmeboda/Linneryd har också hämtat in Sanin Folovicfrån Karlskrona AIF och kongolesen Sidney Sumoasom tidigare tillhört Standard Liege akademi och närmast kommer från Tyskland. De utländska inslagen blir allt vanligare i division 3-fotbollen.

– Jag har aldrig tittat på den utländska marknaden i division 3 och division 2 tidigare utan det var vårt läge som gjorde att vi var tvungna. Det är så mycket spelare som snurrar att man inte tror det är sant. Och det är för småsummor. De är betydligt billigare än våra vanliga division 2-spelare. Jag tror nog att det är en ganska bra modell i nuläget, säger Mikael Andersson.