Skivor

Veckans skivor 20130417

Skivor Artikeln publicerades

Håkan Hellström har lyckats med konststycket att få fem av fem möjliga granar i betyg för sin nya skiva Det kommer aldrig va över för mig.

HÅKAN HELLSTRÖM
Det kommer aldrig va över för mig
Betyg: 5/5
(Universal)

Sedan debutskivan för 13 år sedan har Håkan Hellström blivit 39. Och åldern spelar en viss roll på Det kommer aldrig va över för mig. När man är yngre vill man ha åldern/När man är äldre vill man ha elden/Som man hade när man var ung körar Salome Kent i Livets teater. Vissa texter känns tagna ur ungdomen. Hans eller någon annans. Samtid eller dåtid. Han sjunger till Eva igen. 2000 skulle han hänga sig för deras kärlek. 2013 sjunger han att "Det tar en del år, en del sår/Att bli ung". Det kan handla om åldersångest. Det kan handla om nostalgi.

Den här gången spelade Håkan in demos istället för att repa fram musiken med ett band. En studioplatta mer än någon annan, har han sagt, som blandar hjärtskärande ballader (Valborg och Det tog så lång tid att bli ung) med rivande pop, ibland körad av Salome Kent (medverkade på debuten). Hon tar mest plats i den framstammade Du kan gå din egen väg där hon och Håkan delar på refrängen. I Street hustle dras blås och tamburin in. När lyktorna tänds påminner om Shelley från förra skivan. Rocksnutten Tänd strålkastarna bränner iväg på 52 sekunder och hade gärna fått vara längre, Håkan får gärna riva mer.

Johnossi- och The Killers-plagiat nämndes med singelsläppet, och paralleller till andra band finns absolut. Sista spåret låter däremot mer som en vuxnare Det är så jag säger det än något annat. De omtalade syntharna tar plats i titelspåret, är ledande i Pistol, och viner i Livets teater. Men gitarr, bas och trummor är fortfarande dominerande. Det är en synthplatta lika lite som Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått (2005) var bara för att Klubbland var synthstyrd.

Åldersångest, nostalgi eller plagiat kvittar. Det är inte slut än, Håkan. Det finns alltid något äkta att hålla fast i.
HANNES LUNDBERG ANDERSSON

BRITTA PERSSON

If I was a band my name would be Forevers

Selective notes/Razzia

Betyg: 3/5

Det har hänt en del sedan Britta Persson satt på Palladiums scen i Växjö 2005 som uppvärmare till Kristofer Åström. Då: singersongwriter till gitarr. Nu: fullfjädrad, egensinnig indiediskodrottning. På sitt fjärde album sjunger Britta Persson om att vara 13 år och göra en cover på Nirvanas Rape me och om rädslan för jordens undergång. Ljudbilden doftar 80-tal, mycket synthar och Yazoo. Helheten landar mittemellan Edie Brickell/Suzanne Vega och Jenny Wilson. Låtarna är dock lite för bleka. Om alla haft samma bett i sig som dansiga Baby no name hade det blivit en gran till.

Helena Söderlundh

BETALLICA

Abbey Load

Oglio

Betyg: 3/5

Beatallica har specialiserat sig på att smycka låtar av The Beatles i Metallica-skrud tillsammans med en stor dos kärlek. Denna gång är det Abbey Road som står för mycket av grundmaterialet med Come together och originalplattans medley. Oftast är denna typ av hyllningar roligare på pappret än hur de låter i verkligheten. Beatallica träffar dock ofta väldigt rätt. Sångaren Jaymz Lennfield prickar med nästan kuslig exakthet James Hetfields typiska sätt att leverera textrader och den Metallica-fan som kan hålla sig för skratt i avslutande Her majesty har troligen rätt grava problem med humorn.

KLAS LUNDGREN

FLOTSAM & JETSAM

My noise

Metalblade

Betyg: 3/5

Flotsam & Jetsam är nog mest kända för att ha blivit av med Jason Newsted till Metallica när de tvingades ersätta Cliff Burton efter det att han lämnade jordelivet i Ljungby 1986. Dagens upplaga av bandet består av originalsättningen, som gjorde thrashklassikern Doomsday for the deceiver 1986, minus Newsted. My noise är ett kompetent hantverk som, även om delar av thrasharvet finns kvar i soundet, snarare handlar om låtar i halvtempo som smyger sig på istället för att attackera. Intrycket blir lite som ett hyggligt Queensrÿche med en annan sångare och det räcker faktiskt förvånansvärt långt.

KLAS LUNDGREN

IRON AND WINE

Ghost on ghost

(4AD/POLYGRAM)

Betyg: 4/5

Sam Beam, som är Iron And Wine, och hans skägg började som en singer/songwriter i mängden. På senare skivor har han utvecklats till något annat och mer svårdefinierat med spår av pop och jazz. Rent arrangemangsmässigt används en stor ljudbild utan att klampa in på den ovanligt avslappnade stämningen. Här finns rikligt med orgel, stråkar och The Band-blås. Beams mjuka röst och körer svalkar som glass. I centrum står fortfarande hans klassiskt lagda låthantverk. Det är musik utan inspelningsdatum - New York 1953, Kalifornien 1973 eller Texas 2013 - som ger ordet bitterljuv nytt liv. Och utanför väntar våren.

OLA CLAESSON

EDVARD LYGRE MØSTER

Møster!

(Hubro)

Betyg: 4/5

Innan jag hörde den här skivan trodde jag att den norska gruppen Jazz Kamikaze stod för den mest kraftfulla varianten av skandinavisk brutaljazz. Men ack vad fel jag hade. Deras landsman Edvard Lygre Møster spelar nämligen ytterligare ett snäpp vildare och minst två snäpp ursinnigare. Resultatet blir en långt intressantare jazz där det brutala rockmanglet med reminiscenser av Miles Davis mest tygellöst elektriska 1970-tal inte bara är en effekt, utan en helgjuten och helt naturlig del i en ytterst genomtänkt musik som också rymmer den norska jazzens mer kända fjordstämningar i doser lagom stora för att det inte skall bli för långsamt.

Magnus Nilsson

MAJOR LAZER

Free the universe

(BECAUSE MUSIC)

Betyg: 1/5

Major Lazer är ett musikprojekt av producenten Diplo tillsammans med Jillionaire. Deras musik är ett digitalt spretigt försökt att fästa stommen mot reggae och dancehall men produktionen sviktar. Från att vara anspråkslös till medryckande, för att i nästa spår vara rent av enerverande. Den hägrande övertygelsen är dock att Free the universe gnager på trumhinnan. Då räcker det inte att gästande vokalister trängs på de 14 spåren eller att välkända namn som Wyclef Jean, Bruno Mars och Shaggy försöker bidra med sitt. Plattan ger ett trött intryck och möter hård konkurrens i vår nutida digitala musikvärld.

LOUICE PETERSSON