Angelicas blågula glädjebesked

Sport Artikeln publicerades

I går fick Angelica Bengtsson beskedet hon längtat efter. Hon är klar för OS i London. – Ett klokt beslut av SOK, säger Angelica Bengtssons nye tränare Miro Zalar.

Tillsammans med Moa Hjelmer, 400 meter, Kim Amb, spjut, Jessica Samuelsson, sjukamp, och Michel Thornéus, längdhopp fick Angelica Bengtsson i går klartecken av Sveriges olympiska kommitté att delta i OS i London senare i sommar.
Friidrottslandslagets förbundskapten Stefan Olsson hade även nominerat häcklöparen Philip Nossmy och släggkastaren Mattias Jons men de fick nej.
Därmed står det klart att den svenska OS-truppen kommer att utgöras av nio friidrottare där de tidigare uttagna är Carolina Klüft, längd, Isabellah Andersson, maraton och Emma Green Tregaro, höjd och Ebba Jungmark, höjd.
Angelica Bengtsson har hoppat 4,50 som högst den här säsongen och därmed klarat den internationella OS-kvalgränsen, men den svenska olympiska kommittén hade satt upp 4,60 som kvalgräns. Men SOK beslutade ändå att ge Angelica Bengtsson chansen med tanke på att OS i London inte är hennes slutmål i karriären.
– Jag tycker SOK är kloka som tänker så. Det är viktigt att få erfarenhet, det vet jag själv när jag kom med 1980. Angelicas stora chans är nästa OS (2016 i Rio de Janeiro) och nästa OS därpå, säger Miro Zalar som under sin aktiva karriär kom tia i OS i Moskva och rev ut sig i kvalet fyra år senare i Los Angeles.
Miro Zalar har tidigare tränat Angelicas storasyster Victoria Bengtsson i KA2 Karlskrona och även agerat bollplank till Glenn Bengtsson, Angelicas pappa och tidigare tränare, tidigare under karriären. Sedan drygt två månader tillbaka har han tagit över tränarrollen för Angelica Bengtsson.
– Miro har varit med nästan hela min karriär så det har varit en naturlig övergång, kommenterar Angelica Bengtsson.
Tränarbytet är ett steg mot högre höjder för stavhoppstalangen som fyller 19 år på söndag och tanken är att hon ska flytta från Växjö till Karlskrona till hösten för att ha närmare till Miro Zalar som har sin bas i Karlskrona.
– Att coacha Angelica Bengtsson rent tekniskt är inte svårt, där har Glenn gjort ett fantastiskt jobb. Sen är det naturligt att man vill gå vidare, säger Zalar som framförallt hyllar Angelica Bengtssons mod.
– Hon har vissa egenskaper som är fantastiska och en förmåga att lyckas när det gäller. Hon är också otroligt tuff och har ett enormt mod och vågar sätta i staven i alla lägen. Sen finns det en del brister som man kan träna sig till.
Vilka brister?
– Att hon är lite kort (1,63 m). Men det kan hon kompensera och precis som Stefan Holm sa: Det gäller att se fördelarna med att vara kort i stället för nackdelarna. I Angelicas fall är det de koordinativa förmågorna som hon har från gymnastiken. Det gäller att fokusera på det positiva, det man är bra på och sen kan man också förbättra det negativa.
Hur ser du på Angelicas utveckling de senaste åren?
– Hon har blivit mycket starkare och explosivare, men framförallt har hon kvar målmedvetenheten att lyckas och passionen för stavhopp. Hon är en liten konstnär i det hon utför. Har hon tålamodet och får vara skadefri kommer hon bli en världsstjärna. Inte bara på juniorsidan för där är hon det redan.
Vilken är målsättningen i OS?
– Målet är OS-final och lyckas hon ta sig dit är det jättebra gjort, men sedan känner jag att hon har kapacitet ytterligare. Jag kan tänka mig att kvalgränsen blir 4,60, men man brukar sätta tuffa finalgränser i OS och det är tolv som ska ta sig till final. Angelica är inget blåbär och är man väl i en final är det öppet. En del kan bli nervösa och allt kan hända, svarar Miro Zalar.
Fotnot: Angelica Bengtsson tävlar redan på lördag i Sollen­tunas GP och ett stort mål på vägen till OS är också junior-VM i Barcelona som inleds nästa vecka. Under OS i London avgörs stavhoppskvalet för damer den 4 augusti och finalen den 6 augusti.
Målet är OS-final och lyckas hon ta sig dit är det jättebra gjort, men sedan känner jag att hon har kapacitet ytterligare. Jag kan tänka mig att kvalgränsen blir 4,60, men man brukar sätta tuffa finalgränser i OS.
os-klar Den 4 augusti gör Angelica Bengtsson OS-debut.