Annons

Bandy fint som snus för Öjabys kanadicker

De kommer från Winnipeg i Kanada för att spela bandy i Öjaby IS.
Mike Lintick, Brett Gaverloff och Nick Mazurak har spelat för sin nation i B-VM och nu vill trion lyfta Öjaby.
– Grabbarna meddelade oss att de kom hit för svensk bandy och snus, säger Öjabys nye tränare Erik Lundgren.
Sport • Publicerad 12 november 2009
Trion, från vänster Nick Mazurak, Brett Gaverloff och målvakten Mike Lintick, trivs redan med svensk bandy och livet långt hemifrån.
Trion, från vänster Nick Mazurak, Brett Gaverloff och målvakten Mike Lintick, trivs redan med svensk bandy och livet långt hemifrån.Foto: Lena Gunnarsson

Kanadensarna pluggar svenska, har bostad i Öjaby, drar in fickpengar som plattläggare eller lövsamlare, och spelar bandy på kvällarna.

– Vi har varit här en månad och vi trivs mycket bra. Folk i Sverige är som där hemma och killarna i laget är trevliga, säger Mike Lintick.

Annons

Hur stor är bandyn i Kanada?

– Det finns kanske 200 bandyspelare och alla kommer från Winnipeg-provinsen, svarar Nick Mazurak.

Att de hamnade här var Öjabyledaren Krister Halls förtjänst.

Krister Halls nätverk inom bandyn är oslagbart och han gav Mike, Brett och Nick chansen till ett äventyr i ett nytt land långt hemifrån.

– Kanadensarna tjänar inte en spänn på att spela bandy i Sverige, vet Erik Lundgren.

Trion har motsvarat Erik Lundgrens förväntningar på planen och de gjorde samtliga Öjabymål vid 3–3-matchen mot Skirö/Nävelsjö.

Tränare Lundgren får ge sina omdömen.

24-årige målvakten Mike Lintick:

– Han har en modern målvaktsstil med väldigt bra utkast.

23-årige mittfältaren Brett Gaverloff:

Annons

– En skridskostark spelare med bra skott.

24-årige forwarden Nick Mazurak:

– Han är påpasslig framme vid motståndarnas mål, bra med klubban och på skridskorna.

Öjaby har hela elva nya spelare registrerade och speciellt Henrik Johansson blir viktig. Henrik, som spelat för Motala och Målilla, är en försvarsspelare utöver det vanliga.

Plats i premiärlaget tar även Filip Fransson, 17-åringen från Vetlanda BK, Robin Petersson, hemvändare från AIK, John Holstensson, 17-åringen från Åby/Tjureda, och Viktor Karlsson, före detta hockeyspelare.

Erik Lundgren på ledarsidan kommer att stöttas av Björn Dahné, Bengt Andersson och förre släggkastaren Per Karlsson. Per håller i fysbiten.

– Utan dem hade jag aldrig tagit tränarjobbet, säger Erik. Eftersom vi har så många nya spelare kan det vara svårt att få ihop laget.

Tränaren hade gärna sett fler träningsmatcher än de mot Målilla (2–3) och Skirö/Nävelsjö (3–3). Och han hade gärna sett att alltid nyttige Mattias Sjöblad fortsatt

– Premiären mot Blåsut, som är Vänersborgs B-lag, känns riktigt tuff, säger Erik Lundgren.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons