Bästa SSL-starten – nu laddar Vipers för nya poäng

Växjö Artikeln publicerades

Tio omgångar är spelade i SSL och Växjö Vipers har stått för sin bästa start poängmässigt.

– Klart det är positivt även om det är svårt att jämföra säsonger, säger lagets tränare Niklas Nordén.

Växjö Vipers bästa poänggörare heter André Andersson och har nummer sju på tröjan. Forwarden har gjort 12 mål och 4 assist.
Foto: Lena Gunnarsson
Växjö Vipers bästa poänggörare heter André Andersson och har nummer sju på tröjan. Forwarden har gjort 12 mål och 4 assist.

Efter tio spelade omgångar i superligan ligger Växjö Vipers fyra i tabellen. Segern senast mot Örebro innebär att Växjölaget har plockat 18 poäng så här långt. Sett till poängproduktionen är det den bästa starten i SSL sedan klubben tog klivet upp i innebandyns högstaliga.

Debutsäsongen 2013/2014 var trögstartad och Vipers tog endast nio pinnar på de inledande tio matcherna. Säsongen 2014/2015 gick det bättre med 14 poäng. Det plussades på till 15 säsongen 2015/2016 och steg till 16 poäng förra säsongen.

Niklas Nordén är försiktig med att dra några större slutsatser av statistiken.

– Vi har inte mött alla lagen än och först då tycker jag det verkligen blir intressant. Men klart det är positivt även om det är svårt att jämföra säsonger, säger han.

Samtidigt som poängen tyder på en riktigt bra start har spelet pendlat mycket upp och ner. I de två senaste matcherna tycker dock Växjötränaren att det har funnits flera tendenser på att prestationerna är på rätt väg.

– Jag ser vissa saker som håller på att ljusna men det finns fortfarande grejer som ska väckas till liv. Jag är nöjd med Örebromatchen senast och innan dess gjorde vi det bra mot Falun. Jag upplever ändå att vi går mot någonting bra.

När det gäller sakerna ”som ska väckas till liv” finns de att hitta både i spelsystem, special teams och individuellt. En konkret sak är antalet avslut.

– Vi för en del statistik om när, var och hur vi tar avslut och vi är väldigt långt ifrån där vi ska vara. Mot Örebro låg vi på runt 30 avslut och allt under 50 är inte helt okej.

– Sedan är det individuella spelare som kan kliva fram mer. Spelare som var grymt bra i slutspelet i fjol men som nu inte alls visat den kapaciteten. Det beror säkert på individuella saker men också systemmässiga – hur vi får ut max av personen.

Kan du ge något exempel på vilka spelare du tänker på?

– Nej jag känner inte att jag måste hänga ut dem i media. Spelarna känner det själva och det är på gränsen om de ska spela eller inte.

När det gäller truppläget inför Dalenmatchen finns det en rad frågetecken kring vilket lag Niklas Nordén kan mönstra. Matcher inom bara några dagar och skador har satt sina spår.

– Jag märker på spelarna att de är lite slitna, säger han.

Positivt är att Niklas Ramirez närmar sig en återkomst och det finns en liten chans till speltid redan mot Dalen. Viktor Johansson, som plockats upp från föreningens division 1-lag, är med också mot Dalen. Även junioren Oliver Ericsson kan få fortsätta med SSL-laget i helgens match.

Matchguide

Växjö Vipers-Dalen

Var och när: Fortnox Arena lördag kl 18.30.

Läget i laget: Eddie Granberg missar på grund av skada. Victor Hansson är tveksam till spel på grund av den tuffa smäll han fick i senaste matchen. Johan Roos avtjänar den sista matchen på sin tre matcher långa avstängning. Det finns också en rad frågetecken som inte var uträtade på fredagen.

Niklas Nordén om Dalen: ”För mig är Dalen ett givet slutspelslag med den truppen de besitter med många duktiga spelare. De tar sina poäng och tog en stark skalp senast mot Helsingborg.”

Förutsättningar: Inför den elfte omgången i superligan ligger Växjö fyra i tabellen med tre poäng upp till trean Mullsjö. Dalen hittar vi på sjunde plats, tre poäng efter Vipers.

Visa mer...