Billigt mål fällde Växjö Lakers

Två slumpmål innebar tre tappade poäng när Växjö Lakers inledde CHL-spelet.
Växjö • Publicerad 30 augusti 2018
Thomas Rüfenacht har kvitterat för Bern mot Växjö Lakers. Schweizarna segrade i CHL-premiären i Vida Arena med 2–1.Foto: Lena Gunnarsson

Hemma mot Bern blev det förlust med 1–2 (1–1, 0–0, 0-1) inför 4713 åskådare i Vida Arena.

Spelsuget var tydligt hos Växjö Lakers när laget äntligen fick spela en tävlingsmatch igen. Direkt från start testade man sin anfallsarsenal ordentligt och efter några minuter var Berns stjärnmålvakt Leonardo Genoni utsatt för svåra prov. Forwardsparet Austin Ortega och Brendan Shinnimin oroade tillsammans med Janne Pesonen och de följdes av Roman Horák som centrade en kedja med Tuomas Kiiskinen och Dominik Bokk.

Men ingen av dessa gav Växjö Lakers ledningen. Det var istället Joel Persson som blev premiärskytt. Efter 21 sekunders powerplayspel klippte han till och sköt pucken högt upp nära krysset fram till 1–0.

Powerplay blev även Berns melodi i första perioden. Kvitteringen – efter att Lakers varit nära ytterligare mål vid flera tillfällen – kom när Pontus Holmberg satt utvisad. Men skottet från Thomas Rüfenacht var ytterst beskedligt och ett skott Viktor Fasth borde ha stoppat. Till Fasths försvar ska sägas att pucken touchade Daniel Rahimi innan den nådde Fasth.

I andra perioden fick Bern till en början spelet dit de ville. Schweizarna kvävde effektivt Växjö Lakers kreativitet och skapade några hel- och halvfarliga lägen. Lakers fick arbeta sig tillbaka för att skaffa sig mer ytor och de avslutande sju åtta minuterna var väl genomförda. Där noterades Tuomas Kiiskinen för ett stolpskott medan Brendan Shinnimin, snyggt framspelad av Martin Lundberg, fick helt öppet mål men backhandade pucken högt över målet. Chanser saknades inte åt något håll, men däremot mål.

Tredje perioden symboliserade matchen som helhet: tuff kamp, två bra och mycket jämna lag och två utmärkta målvakter. Jo, Viktor Fasth var utmärkt om man undantar de mål han släppte in. Det var nämligen ett billigt mål, från obefintlig vinkel, som gav Bern segern. Segerskytt efter 56.18 blev Marc Kämpf.

Lakers saknade sannerligen inte chanser att kvittera – vi minns skott från Austin Ortega, Dominik Bokk och Linus Fröberg – men man saknade effektiviteten.