Annons

Bosman införs i svensk fotboll

Från 15 november 2004 genomförs Bosman-reglerna fullt ut i svensk fotboll. Det innebär att en spelare vars kontrakt gått ut med en klubb är fri att gå till en annan klubb utan den tidigare föreningen kan motsätta sig det.
En anpassning till EU-bestämmelserna helt enkelt.
Sport • Publicerad 25 november 2003

Bra eller dåligt?

- Bra att vi får samma förutsättningar inom hela Norden. Men så länge länderna har olika skattesatser påverkas ändå spelarna, säger Nanne Bergstrand, Kalmar FF:s och distriktets ende allsvenske tränare.

Annons

- Det blir spelarnas marknad, säger Östers Tommy Berggren och Växjö BK:s Lars Isaksson.

Det finns fortfarande regler vid övergångarna.

En spelare får bara göra en övergång under perioden 15 november till 14 november året efter. Och de gäller för icke-amatörer vilket innebär att spelaren har minst 3000 kronor per år i inkomst från fotbollen.

- Vår chans blir att skriva tidiga kontrakt med spelarna redan när truppen tas ut i januari. Då blir det svåra beslut att ta; vilka vill vi behålla och hur många kontrakt har vi råd med, frågar sig Växjö BK:s fotbollsbas.

- Dessutom måste alla kontrakt registreras av svenska fotbollförbundet. Det blir extra kostnader för oss, fortsätter han.

- För vår del känns det bra. Vi har 16 spelare under kontrakt och har aldrig varit så långt framme, menar Tommy Berggren.

Nanne Bergstrand ser det ur ett internationellt perspektiv:

- Det blir de bättre spelarnas marknad, medan medelmåttorna och de sämre spelarna blir de stora förlorarna. Den internationella kakan blir mindre och mindre när den europeiska marknaden har brist på pengar genom de minskade tv-intäkterna.

De flesta i svensk fotboll välkomnar utbildningsbidraget för spelare upp till 23 år. Klubbar, där spelaren varit aktiv från tolv år till 21 år, har rätt till ersättning för att moderklubben utbildat spelaren som gått vidare.

- Då kan vi få en bra slant för en spelare vi haft länge i klubben. Ifjol släppte vi exempelvis fyra unga talanger till Öster. När det finns fastställda prislistor slipper vi kohandel vid övergångar, menar Växjö BK-basen.

Annons

Ersättningen bestäms utifrån vilken division spelarens klubb hör hemma.

- Utbildningen av spelare i mindre klubbar är byggstenen i svensk fotboll. Då måste klubbarna få betalt och den tryggheten känns viktig att behålla, säger Nanne Bergstrand.

Vislanda IF:s ledarprofil Lars-Ove Gerhardsson ser positivt på att pengarna vid övergångar försvinner.

Men han varnar för att svarta pengar kan komma tillbaka.

- Risken finns att spelaren kan stoppa pengar i egen ficka när båda parter av föreningarna inte är inblandade, menar Lars-Ove.

En division 4-klubb som Vislanda kan få glädje av utbildningsbidraget, som när exempelvis Tommie Lundström vid 15 års ålder gick vidare till Öster.

- I småklubbar är det i stort sett bara spelande tränaren som kommer över 3 000 kronor i ersättning. Det känns ändå som vi kommer att slippa tjafset vid övergångar mellan föreningarna i framtiden, säger Vislandaledaren.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons