Bygger upp Lakers

Sport Artikeln publicerades

Lust. Bygge är ordet i Växjö Lakers. Det byggs en ny arena, ett nytt A-lag och inte minst en helt ny juniororganisation. – I J20 superelit spelas den absolut roligaste hockeyn, säger coachen Johan Thelin.

Han vet vad han talar om.
Thelin har själv spelat J18- och J20-hockey med Frölunda och vunnit SM-guld med båda lagen. De två sista åren i J20-laget var han dessutom kapten.
Våren 2009 avslutade han som 28-åring seniorkarriären och har sedan dess agerat coach för Växjö Lakers J20-lag, vilket i praktiken inneburit att han varit klubbens junioransvarige.
– Jag tycker att Växjö klivit upp flera snäpp de senaste åren. Tidigare spelade vårt J20-lag jämnt med Mörrum och vårt J18-lag tvingades kvala sig kvar i sin serie. I år hade vi fyra förluster under hela J20-säsongen och J18-laget har klarat sig kvar utan kval två år i rad, analyserar Johan Thelin.
När A-laget på ett imponerande sätt tog sig upp i elitserien öppnades en tänkbar dörr för J20-laget att gå samma väg. Kutymen är nämligen att ett elitserielag per automatik också får ställa upp med ett lag i högsta juniorserien, J20 superelit. Först ställde sig förbundet kallsinnig till att låta Växjö representeras i superelit, trots att exempelvis Färjestad – som de senaste tio åren inte ens haft ett juniorlag – direkt fick grönt ljus tidigare i år.
Efter en tids kontruktiv dialog med förbundet kom så det glädjande beskedet: Växjö Lakers får delta i J20 superelit.
– Sedan dess har det varit ett enormt tryck. Det ringer spelare hela tiden och vill hit. Det har visserligen alltid funnits många som vill komma hit, men då har det i första hand varit A-laget som lockat. Nu är det J20-laget, berättar Johan Thelin.
Superelitplatsen kan på sikt visa sig vara enormt värdefull för klubben. Utan den hade egna talangerna Daniel Norbe och Mikael Johansson spelat för Frölunda nu. Nu stannar de kvar – och Växjö ser dessutom ut att lägga vantarna på två av Frölundas guldhjältar från vårens J20-slutspel: centern Fabian Lundh och ytterforwarden Robin Dahse.
– Vi hoppas kunna göra klart med Fabian och Robin under veckan. De spelade tillsammans med vår tidigare spelare Patrik Näslund under större delen av säsongen. Jag hade gärna sett även Patrik komma hit, men det verkar bli svårare att lösa, berättar Thelin.
På målvaktssidan för man diskussioner med målvakten Simon Zurawski från Linköpings HC och i nästa vecka får klubben besök av backen Tobias Ställborn från samma klubb. Totalt kommer Växjös J20-lag att stärkas upp med sju-åtta nya spelare. Precis som i A-laget handlar det om rena spetsförvärv.
– Det är ingen brådska. Vi har några månader på oss att bygga. Vi vill åt de bästa spelarna, säger Thelin.
Med en ny arena och en ny serie följer – som ett led i satsningen – även en ny juniororganisation i Växjö Lakers. Tre nya tjänster inrättas:
4 En J18-tränare på heltid. Tidigare har denna arbetsuppgift i princip skötts ideellt.
4 Växjö Fria Gymnasium kommer att anställa en person till hockeygymnasiet, som komplement till J18- och J20-tränarna.
4 Juniorsidan kommer för första gången att ha en anställd materialförvaltare.
– Vi har fått in en vinnarmentalitet i J20-laget och det vill vi få in även i J18, där vi först efter jul har valt att spela med bästa laget. Från och med nästa säsong kommer vi att coacha hårdare genom med toppning av laget. Det här är ingen social verksamhet utan en elitsatsning, säger Johan Thelin.