Dan Magnusson: Detta kan ha varit ”en gång i livet”-unikt

SKELLEFTEÅ Artikeln publicerades

Ibland infinner sig känslan av att det som precis upplevts är ”en gång i livet”-unikt. Påverkad av just den känslan skriver jag denna krönika.

Växjö Lakers spelare firar SM-guldet på isen i Skellefteå.
Foto: Lena Gunnarsson
Växjö Lakers spelare firar SM-guldet på isen i Skellefteå.

Växjö Lakers andra SM-guld erövrades på ett sätt som utan överdrift kan kallas unikt.

För 16 år sedan samlade Färjestad ihop 118 poäng, vann serien med 25 poängs marginal och gjorde 10–0 i slutspelet (det var bäst av sju endast i kvarten på den tiden).

Att Lakers den här säsongen nosat på dessa siffror säger en hel del om det unika i prestationen. Lakers vann serien med 21 poängs marginal, erövrade 116 poäng, och fixade 12–1 i matchfacit under slutspelet.

I SM-finalen utklassade Lakers Skellefteå AIK. Ett lag som har rekordet i antal raka seriesegrar - fyra (2013, 2014, 2015, och 2016).

Lakers vann årets fyra finalmatcher med mäktiga 20–1. Alltså historiska siffror som till och med övertrumfar Skellefteås 20–3 i deras SM-finalserie mot Färjestad för fyra år sedan.

Eftersom ishockey, precis som alla andra idrotter, befinner sig i ständig utveckling blir det svårare och svårare att skriva in sig i historieböckerna.

Dessutom: Spelare kommer och går mer nu än då. Därav min ”en gång i livet”-känsla. Elias Pettersson, Robert Rosén och Eric Martinsson är bara tre av guldhjältarna som mycket väl kan spela sin ishockey i något annat land nästa säsong.

När jag summerar Växjö Lakers magiska säsong 2017/2018 är det ett antal ord som dyker upp i mitt huvud, och märkligt nog börjar alla dessa med bokstaven S, som i suverän.

SKICKLIGHETEN. I Växjö Lakers trupp finns ett överflöd av skickliga spelare. Och skicklighet är den enskilt viktigaste egenskapen när den avgörande skillnaden mellan två jämna lag ska identifieras.

STRATEGIN. Lakers har under hela säsongen visat upp en överlägsen taktik. Inte bara under matcherna utan även i sättet man byggt sitt lag på.

SVETTEN. Blandar du skicklighet med strategi och svett blir det en svårslagen cocktail. I Växjö Lakers göra ALLA spelarna jobbet. Att prioritera laget för jaget är lika nödvändigt som självklart.

SPORTCHEFEN. Huvudansvaret för lagbyggandet ligger hos sportchefen och Henrik Evertsson har visat sig vara ett geni när det gäller att hitta rätt i den svårnavigerade djungel som spelarmarknaden utgör.

SAM. Ledarstaben är stor i ett hockeylag, men huvudtränaren har huvudansvaret och därför är det Sam Hallam som med rätta hyllas en dag som denna. Sam gillar trygghet. Han har bara tränat tre olika klubbar och kontraktet med Växjö sträcker sig ända till 2022. Hallam är en taktiker av rang, och numera dessutom avslappnad (på ett positivt sätt).

Jag skulle kunna rada upp fler S-ord som tangerar skicklighet, strategi och svett. Som smartness, skills, styrspel, spelsystem, spetskompetens.

Allt det där behärskar, eller har, dagens Växjö Lakers i överflöd.

Men mitt sista S-ord får ändå bli – Skellefteå.

Redan den 6 april skrev jag i en krönika att Lakers spelare och ledare inte skulle vara alltför missnöjda med att slippa möta Djurgården i SM-final.

Det visade sig vara ett understatement. Lakers har nu vunnit sina elva (!) senaste matcher mot Skellefteå AIK och fullständigt läst sönder Saik, ett spelande lag som tycks passa Växjölaget perfekt.

Men det kan å andra sidan sägas om nästan alla Lakers motståndare den här säsongen.

Inspirerad av fotbollsprofilen Gary Linekers bevingad ord om Tyskland avslutar jag denna guldkrönika med följande ”sanning”: Ishockey är en enkel idrott, 42 spelare kämpar i 60 minuter och efteråt står alltid Växjö Lakers som segrare…