Annons

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Oliver bäst i tuff konkurrens

Sportredaktionens traditionella decembermöte för att bestämma vem, eller vilka, som gjort årets främsta kronobergska idrottsprestation var i år föredömligt långt. Det fanns nämligen massor av fina prestationer att värdera.
Dan MagnussonSkicka e-post
växjö • Publicerad 23 december 2017 • Uppdaterad 2 januari 2018
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kvartetten som sprängdes. Golfaren Alexander Björk, seglaren Anton Dahlberg och friidrottaren Fanny Roos var de som längst utmanade ishockeyspelaren Oliver Ekman-Larsson när vi skulle bestämma vem som gjort årets främsta kronobergska idrottsprestation 2017.
Kvartetten som sprängdes. Golfaren Alexander Björk, seglaren Anton Dahlberg och friidrottaren Fanny Roos var de som längst utmanade ishockeyspelaren Oliver Ekman-Larsson när vi skulle bestämma vem som gjort årets främsta kronobergska idrottsprestation 2017.Foto: / TT

Det har går lite inflation i utmärkelser som ”Årets idrottsstad” och ”Årets idrottskommun”. Ju fler sådana rankningar som görs, desto mindre blir värdet av respektive lista.

För vem kan säkert säga att en stad med ett innebandylag i högsta serien är bättre på idrott än en stad med en friidrottare av internationell toppklass? Bara för att ta ett exempel.

Annons

Men en sak kan vi vara överens om: Kronoberg är ett fantastiskt idrottslän.

Här finns ett överflöd av elitklubbar och massor av framgångsrika idrottare har fostrats här. Några av dessa utmärkte sig på bästa tänkbara sätt under 2017.

Vi kan börja med lagen:

Växjö Vipers nådde SM-final.

Växjö Lakers vann SHL:s grundserie.

Tingsryds AIF nosade på en plats i direktkvalet till högsta serien.

Amo HK likaså.

Växjö DFF lyckades ta klivet upp i högsta serien.

Åby/Tjureda nådde den näst högsta serien.

Och det gjorde även Troja/Ljungby.

Annons

Oavsett om vi pratar lagprestationer eller individuella framgångar brukar Smålandspostens guldmedalj föräras någon, eller några, som fått kliva högst upp på prispallen.

Inget av våra topplag vann SM-guld under 2017. Växjö DFF:s prestation var unikt bra, men vi pratar om andradivisionen. Ett år med sämre konkurrens, som när Växjö Vipers 2013 fick priset för sitt avancemang till SSL, kunde Växjö DFF blivit vårt val. Men inte i år.

Istället landade vi ganska snart i en diskussion kring fyra namn.

Men inte förrän många andra sållats bort. Till exempel fotbollsspelaren Emil Krafth (hjälpte Sverige till VM), distansryttaren Sara Henriksson (tog EM-brons), boxaren Stephanie Thour (vann SM-guld), stavhoppet Angelica Bengtsson (tog IEM-brons) och skytten Emil Martinsson (tog dubbla EM-guld).

I sammanhanget kan nämnas att de som tidigare fått vår medalj måste överträffa prestationen som prisades den gången för att komma i fråga en andra gång.

Inför slutdiskussionen i juryn fanns fyra namn kvar:

Anton Dahlberg, 470-seglaren som tog silver på VM i Grekland.

Fanny Roos, kulstöterskan som vann U23-EM och även satte svenskt rekord under året.

Alexander Björk, golfaren som blev trea i HNA Open de France och, som nykomlingen, slutade 43:a på Europatouren.

Oliver Ekman-Larsson, hockeyspelaren som satte den avgörande straffen mot Kanada när Tre Kronor vann VM-guld.

Annons

Alla fyra kan räkna in prestationer på yppersta nivå under 2017.

Men vare sig Björk eller Dahlberg fick kliva högst upp på prispallen. Roos fick göra det, men inte i internationella seniorsammanhang (hon slutade fyra på inne-EM och missade finalen vid VM i London).

Sist kvar: Tingsryds AIF-produkten Oliver Ekman-Larsson.

En värdig vinnare. En person som står med båda fötterna på jorden och gärna tar chansen att på olika sätt ställa upp för Taif när han är hemma i Tingsryd på besök.

Redan 2008 fick ”OEL” Smålandspostens guldnål (en sedan 2012 avskaffad utmärkelse för lagidrottare). Men att avgöra en VM-final mot Kanada, som Oliver gjorde den 21 maj 2017, överträffar förstås allt som Arizona Coyotes-backen lyckats med hittills under sin framgångsrika hockeykarriär.

Att prestationen kom under ett år då Oliver tvingades uppleva djup sorg i samband med sin mamma Annikas bortgång gör den extra beundransvärd.

Annons
Annons
Annons
Annons