Dan Magnusson: Spelarna som s-p-e-l-a-d-e sig upp

växjö Artikeln publicerades
Glädjen var förstås stor när Växjö DFF firade avancemanget till högsta serien. Här firar några av tjejerna under söndagskvällens hamburgerpartaj. I främre ledet från vänster ses Erika Gabrielsson, Elin Karlsson, Alexandra Jonasson och Emma Andersson.
Foto:Lars-Göran Rydqvist
Glädjen var förstås stor när Växjö DFF firade avancemanget till högsta serien. Här firar några av tjejerna under söndagskvällens hamburgerpartaj. I främre ledet från vänster ses Erika Gabrielsson, Elin Karlsson, Alexandra Jonasson och Emma Andersson.

Växjö DFF har spelat sig upp i landets högsta serie. Bokstavligt talat s-p-e-l-a-t sig upp. Mannen som gjort VDFF till ett så extremt spelande lag var frånvarande i dag, men ändå väldigt närvarande.

Jag talar förstås om Pierre Persson. Tränaren som på tre år förvandlade Växjö DFF från ett lag i tredjeligan till ett lag för högstaligan.

Strax innan jag kliver in på Växjö DFF:s uppflyttningsfest i centrala Växjö får jag på telefon tag i Pierre, som befinner sig i USA.

– Jag är förstås glad både för mig själv och tjejerna. Och otroligt stolt över det vi uträttat. Sedan var det tråkigt att det slutade som det slutade för mig, men det är inget att gråta över, säger Pierre.

Ni kan historien. Först sa Persson upp sig. Sedan fick han sparken. Allt inom loppet av några dagar.

Fortfarande är vi många som undrar exakt vad som låg bakom den dramatiska händelseutvecklingen, men i kväll var inte rätt kväll att forska ytterligare i det.

Söndagen var en glädjens dag för Växjös damfotboll.

När Växjö DFF (med i stort sett samma ledning som nu) anställde Pierre Persson var det till stor del för att ingen bättre än han kunde plantera den offensiva, passningsorienterade fotboll som man önskade att Växjö DFF skulle spela.

Åtminstone tio av de tjejer som fanns med redan då kunde i kväll fira uppflyttningen. Och nu gäller det att behålla kontinuiteten.

Ett steg i den riktningen är beslutet att satsa på en heltidsanställd klubbchef, och redan står det klart att Anders Bergstrand får jobbet.

– Vi kan inte bara leva på ideella styrelsekrafter. Som klubbchef kommer Anders att kunna sätta en organisation och öka intäkterna, avslöjar klubbens ordförande Ove Dahl.

2013 fanns inte Växjö DFF. Då var det Öster som spelade i elitettan. Men sedan Växjö DFF bildades 2014 har resan mot finrummet gått i raketfart.

Laget kom tvåa i division 1 2014, etta i division 1 2015, trea i elitettan 2015 och etta i elitettan 2016.

Om inte Östers herrlag spurtar mirakulöst denna höst kommer Växjös damfotboll att 2018 återigen ligga i en högre serie än Växjö herrfotboll.

Det är ett förhållandevis ovanligt förhållande. Det har hänt tidigare - men hittills bara vid sex tillfällen: 1999, 2000, 2001, 2008, 2009 och 2016.

För Växjö DFF blir det förstås debut i den yppersta eliten, men Östers damer har gjort sju säsonger i högsta serien, den senaste 2003.

fakta

Därför gick Växjö DFF upp

Breda truppen: Trots flera långtidsskador har Växjö DFF i alla matcher lyckats ställa en slagkraftig elva på benen.

Pierre Persson: Tuffingen från Blekinge kom in och ställde krav samt predikade offensiv passningsfotboll. Det gav resultat. Efter några märkliga turer nyligen sa han först upp sig och fick sedan sparken. Men utan Pierre hade Växjö DFF inte varit ett allsvenskt lag i dag.

Stödet: Många är de som stöttat Växjö DFF på resan. Politiker, sponsorer och alla ideellt arbetande ledare. Däremot har publiksiffrorna, som för nästan alla damlag, inte varit mycket skryta med.

Spelarna: Förstås. Inget lag går upp i Damallsvenskan utan duktiga spelare. De har gett allt på träningar och matcher. Belöningen för allt slit fick tjejerna i går.

Visa mer...