Defensiv Emil blev offensiv och positiv

Sport Artikeln publicerades

En miserabel inledning i de långsamma loppen grusade medaljplanerna för Delarysonen Emil Martinsson då VM för skyttarna i running target inleddes med luftgevär regelbundna lopp.

– Kändes otroligt bra på träningen och de tio första skotten, sen brast koncentrationen. Tänkte på hur svårt det är skjuta. Blev defensiv i?stället för offensiv. Det har aldrig fungerat innan, varför skulle det funka nu, sa Emil.
De 30 skotten i långsamma lopp summerades till 283 poäng, att jämföra med smärtgränsen 290 och målbilden på 296–297 poäng ur Martinssons synpunkt.
Det hjälpte föga att han spurtade upp sig och sköt bäst i snabbloppen. Med 290 poäng avancerade Emil till elfte placering, trots allt ynka tre pinnar från en plats i medaljmatchen såsom bäste svensk.
– Fanns egentligen att inget att skjuta för. Fanns inget att fundera över, och då blev det enklare att skjuta, konstaterar Emil, som ingalunda slängt in handduken.

Till skillnad frånmånga andra skyttar har killarna i running target flera chanser vid ett VM. De regelbundna loppen på 10 meter inomhus med luftgeväret, följs av blandlopp på samma avstånd och därefter såväl regelbundna lopp som blandlopp på 50 meter med korthållsgeväret.
– Vi får inte haka upp oss på detta. Mixedloppen borde funka eftersom man där skjuter som om det vore snabblopp hela tiden. Det gäller att vara offensiv, fastslår Emil Martinsson.

Det stora orosmomentetför de svenska killarna är det faktum att samtliga fyra tävlingar delats upp över två dagar, vilket innebär totalt åtta tävlingsdagar. På hemmaplan i Sverige avverkas många gånger motsvarande antal tävlingsskott över två tävlingsdagar, vilket gör att risken för rastlöshet bland de blågula viltmålskillarna är uppenbar.

Krister Holmbergfrån Finland gick in som ledare på 577 poäng men fick efter medaljmatcherna nöja sig med bronset. Guldet klippte till slut Dimitry Romanov från Ryssland efter finalseger 6–4 mot kinesen Yuija Zhai.