Eero Kosonen världens näst bästa spelare

Växjö Artikeln publicerades
Redan på 2015 års lista över världens bästa var Kosonen med, då på plats nummer tio. Nu har han tagit ett rejält kliv uppåt.
Foto:Lena Gunnarsson
Redan på 2015 års lista över världens bästa var Kosonen med, då på plats nummer tio. Nu har han tagit ett rejält kliv uppåt.

Växjö Vipers målvakt Eero Kosonen har utsetts till världens näst bästa innebandyspelare på herrsidan.

Målvakten har dock bara fokus på en sak: Växjös slutspelsmatcher mot Pixbo.

Det är Innebandymagazinet som tillsammans med förbundskaptener och internationell media utser världens bästa innebandyspelare.

Överst på listan över de främsta tio herrspelarna för 2016 finns föga oväntat Alexander Galante Carlström. Faluns superstjärna öste in poäng under 2016 och var dominant i superligans skytte- och poängliga.

Tvåa på topp 10-listan, och som ensam målvakt, återfinns Växjö Vipers Eero Kosonen. Stjärnan har radat upp fina insatser i klubblaget och fick dessutom avsluta 2016 med ett VM-guld i Riga.

– Absolut är det roligt att komma tvåa men det är sådant man kan tänka på efter karriären. Nu är det viktigaste vad man gör varje dag och tränar hela tiden för att bli en bättre innebandyspelare. Det är mitt mål hela tiden. Vill någon göra en lista är det helt okej. Jag tänker inte så mycket på det. Nu är det bara fokus på nästa match mot Pixbo.

Just nu är Växjö Vipers inne i en kvartsfinalserie mot Pixbo. I match nummer ett var lagens båda målvakter näst intill omutbara. Resultatet skrevs till 2–1 efter att Vipers Manuel Engel avgjort i sudden.

I slutspel är ofta målvaktsspelet en avgörande faktor.

– Eero är en klippa och killarna som möter honom på träning varje dag vet hur bra han är. Det är oftast på träning man får se de häftigaste sakerna och så är det även i Eeros fall. Han greppar bollar på de hårdaste skotten och sedan kommer det ett utkast tillbaka innan man har hunnit reagera. Klart han är jätteviktig för oss, säger Växjötränaren Niklas Nordén.

Vad är hans styrkor?

– Han har riktigt bra spelförståelse. För att vara så stor som han är och att har han kommit upp lite i åldern är hans reflexförmåga fantastisk. Han är också oerhört professionell i allt han gör.

Fakta

Världens bästa herrspelare 2016

1. Alexander Galante Carlström, Sverige & IBF Falun

2. Eero Kosonen, Finland & Växjö IBK

3. Rasmus Enström, Sverige & IBF Falun

4. Peter Kotilainen, Finland & Happee Jyväskylä

5. Nico Salo, Finland & Classic

6. Kim Nilsson, Sverige & FBC Kalmarsund

7. Krister Savonen, Finland & Classic

8. Emil Johansson, Sverige & IBF Falun

9. Rasmus Sundstedt, Sverige & HC Rychenberg

10. Matej Jendrisak, Tjeckien & Linköping IBK

Visa mer...