Efter tuffa året – nu vågar Ramirez blicka framåt

Växjö Artikeln publicerades

Niklas Ramirez hoppas kunna lägga tuffa perioden från förra säsongen bakom sig.

Nu siktar Växjö Vipers-stjärnan på ett långt och skadefritt innebandyår.

– Det känns bra. Jag kör på för fullt med alla pass, säger han.

Snart drar innebandysäsongen igång igen för Växjö Vipers och Niklas Ramirez.
Foto: Lena Gunnarsson
Snart drar innebandysäsongen igång igen för Växjö Vipers och Niklas Ramirez.

Säsongen 2016/2017 var en succé för Växjö Vipers. SSL-klubben imponerade stort och tog sig hela vägen till SM-final i Globen. Väl där blev det dock förlust mot Falun.

Säsongen blev också en stor framgång för Växjös allsidige spelare Niklas Ramirez. Framför allt på våren blommade talangen ut ordentligt och var en av klubbens ledande spelare. På tio slutspelsmatcher blev det sex mål och tre assist.

Men framgången slutade inte där. Sveriges förbundskapten Mikael Hill var så pass imponerad att han plockade ut Ramirez i landslaget.

Innebandylivet lekte helt enkelt för Växjöstjärnan.

Inför förra säsongen var tanken att fortsätta rida på framgångsvågen. Ta ännu ett steg i utvecklingen. Etablera sig på den allra högsta nivån i superligan och ta en fast plats i landslaget.

Verkligheten blev en helt annan.

I stället för en ny succé förstördes året av återkommande skador. När lagkompisarna kämpade på planen, fick Ramirez fokusera på rehabträning. När väl kroppen kändes okej, dröjde det ofta inte länge innan det kom ett bakslag.

– Det var jättetungt. Just för det jag hade presterat året innan och med debuten i landslaget. Jag kände att jag var på en hög nivå och ville hålla den och utvecklas ännu mer. Men så åkte jag på skadan. Det var en rejäl och tuff motgång.

Skadorna gjorde att det inte blev någon rytm i säsongen. Han kunde spela några matcher här och där, men främst handlade träningsveckorna om att bli frisk.

– För det första missade jag premiären och mycket av inledningen. Så min premiär blev senare än alla andras i ligan och redan där låg jag lite efter. Sedan kom en till vända med skador och då fick jag börja om på noll. Det var svårt, jag låg efter hela säsongen, säger Niklas Ramirez.

Problemet var också att det var svårt att identifiera exakt vad det var för skada han hade, och vad som var anledningen till den. Det gjorde det hela svårare att få till rätt behandling.

– Vi kom i alla fall fram till vad det inte kunde vara för skada och på det sättet drog vi slutsatser kring vad det kunde vara. I dag har vi hyfsat bra koll på det, säger han och fortsätter:

– Det har varit min vänstra ljumske och min vänstra fot som har strulat. Vi har kommit fram till att det troligtvis är överbelastning på både foten och ljumsken. Efter säsongen vilade jag i över en månad från all form av springning, vilket var bra. Nu har vi kört igång lite lugnt och belastat hårdare och hårdare utan att jag har känt smärta. Det känns bra. Jag kör på för fullt med alla pass jag har fått. Så det är inga konstigheter.

Innebandysäsongen 2018/2019 närmar sig med stormsteg. För tillfället tränar spelarna i Växjö Vipers på egen hand. Om drygt en vecka samlas truppen och därefter är det gemensamma träningar som gäller. Den 9 augusti spelas den första träningsmatchen.

Fakta

Växjö Vipers försäsongsmatcher

9 augusti: Växjö Vipers-Lagan.

16 augusti: Växjö Vipers-Warberg.

23 augusti: Växjö Vipers-Grasshoppers Zürich (Sibylla Games).

25 augusti: Växjö Vipers-Mullsjö (Sibylla Games).

25 augusti: Växjö Vipers-Kalmarsund/Jönköping/Kalmarsund/Storvreta (placeringsmatch i Sibylla Games).

4 september: Växjö Vipers-Helsingborg.

8 september: Växjö Vipers-Visby.

12 september: Lindås-Vipers.

Visa mer...

Niklas Ramirez är hoppfull om att skadorna är över och att kommande säsong blir en lyckad sådan.

– För det första gäller det att känna att jag kan spela utan att gå sönder, att allt känns bra i kroppen. Om det är check, då är det att satsa igen mot att komma så långt som möjligt med laget och ta en plats i landslaget igen.

Finns det fortfarande en rädsla att skadan kan slås upp?

– Jag har ännu inte kört någon innebandy, så jag vet inte hur det känns där. Men känslan är att både ljumske och fot är läkta. Allt känns bra när jag springer intervaller och annan snabbhetsträning. Just nu är jag inte orolig att det ska hända något igen, men jag kommer nog att ta det lite försiktigare. I framtiden står jag hellre över en träning eller match än att riskera något om allt inte känns rätt.

Vi är inne i en riktigt varm sommar- och semesterperiod. Längtar du in till innebandyplanen?

– Ja det är klart att jag gör. Man blir sugen när det börjar dra ihop sig. Det har varit lång försäsong och det ska bli kul att det drar igång.