Emil tog tredje VM-guldet

Sport Artikeln publicerades

I världsmästerskapets elfte timme eller rättare sagt tävlingsdag räddade Delarykillen Emil Martinsson hela den svenska äran på Olympia skyttecenter i München. Emil sköt guld och lovade en satsning på running target-VM 2012 i Stockholm.

Tisdagens tävling i regelbundna lopp på 50 meter var en av de rörigaste som arrangerats och det var internationella förbundets hovleverantör av elektronik, ett schweiziskt företag som har ensamrätt på OS, VM och EM, som stod i centrum för kalabaliken då banorna ihop.
– Det här liknar rena rama tivolit, sa svenske coachen Claes Johansson och fick medhåll av svenska ordföranden i den viktiga ”classification jury” Kerstin Bodin.
– Ja, så går det med 15 år gamla banor som inte varit underhållna.
Värst drabbad av alla var faktiskt Emils huvudkonkurrent, ryssen Maxim Stepanov, vars banor krånglade båda dagarna. Till slut så illa att han fick byta bana och skjuta klart sist av alla, i annat fall hade Emil varit sist.
Resultatstrulet lurade alla närvarande att tro på guld till Stepanov och silver till Martinsson. När väl ljustavlan blinkade upp slutresultatet stod Delarysonen överst med 590 poäng mot 589 för ryssen, som i sin tur fick särskjuta om silver/brons med en landsmannen Azarenko och Ukrainas Zinenko.
– Det trodde jag absolut inte skulle räcka, möjligen brons tänkte jag när jag gick från banan, sa en smått chockad Emil Martinsson då guldet var klart.

Emil grundlade segernmed 299 poäng i måndagens långsamma lopp och säkrade upp med 291 i tisdagens snabblopp. En tuff kamp, där skotten hela tiden tog högt.
– Jag sköt högt, men vågade inte skruva på siktet. Gäller att lägga fokus på när grisen är i siktet på 50 meter, och man får inte haka upp sig på tappade poäng, förklarar Emil, och analyserar vidare:
– Egentligen är jag inte nöjd med 291 idag, men det räckte och då spelar det inte så stor roll. Målet var mellan 290-292 och jag hade ju ett par pluspoäng från igår.
Sammantaget summerar Emil årets VM som okej totalt sett, även om det inte går undgå att han ville mer på 10 meter.
– Skänkte bort lite poäng på luften. Har tränat mer 50 meter i sommar, så egentligen var utgången naturlig när man tänker efter.
Så kommer då den där glödheta frågan. Vid EM i Osijek ifjol avslöjade Emil hade ett VM i München, skyttesportens huvudstad, skulle vara en gyllene punkt på karriären. Under årets mästerskap har lancerats att 2012 års VM i running target avgörs i Stockholm.
– Känns som att man ska fortsätta dit. Jag ska försöka och lovar nästan till hundra procent, avslutar Emil Martinsson.

Genom Martinssonsglimrande avslutning lyckade Sverige, där även Niklas Bergström från Karlstad och Mattias Bergman från Valbo ingår i laget, spurta förbi Slovakien upp på silverpallen. Totalt fick killarna ihop 1743 mot 1765 för suveränerna Ryssland på guldpallen.

Mikael Svensson