Ernstsson tar över Öster

Sport Artikeln publicerades

Andreas Ottosson lämnar uppdraget som tränare för Östers A-lag.
– Jag gör det för min egen skull och för föreningens bästa, säger Ottosson.
I stället tar assisterande tränaren Ludwig Ernstsson över huvudansvaret.

Ottosson meddelade sitt beslut efter ett möte som Östers tränarstab hade tillsammans med ordföranden Claes Lövgren på torsdagen.
Mötet mynnade också ut i att assisterande tränaren Ludwig Ernstsson tar över huvudansvaret som tränare för A-laget och ”Ludde” kommer att assisteras av Christian Stridh som närmast har haft hand om Östers tipselitlag. Ottosson blir dock kvar i föreningen och tar bland annat över Stridhs uppgifter säsongen ut.
– Det har inte varit något enkelt beslut att ta utan det är något som har vuxit fram. Dels handlar det om sportsliga orsaker och dels personliga orsaker, säger Ottosson som tror och hoppas att Öster klarar målsättningen att hänga kvar i superettan.
– Det har ändå varit 20 månader roliga månader, men det har också varit tufft. Förra året vann vi serien och som nykomling i superettan visste vi att det skulle bli en tuff säsong. Men jag kan se mig själv i spegeln för jag vet att jag har gjort mitt bästa. Jag har varit ytterst ansvarig och nu tar ”Ludde” Ernstsson klivet fram och jag tror att det kan ge en bra effekt, säger Andreas Ottosson.

På 14 matcherhar Öster vunnit fyra matcher och bara lyckats skrapa ihop 13 poäng – hälften så många poäng som topplagen i superettan – och ligger på negativ kvalplats med risk att åka ur serien om man inte lyckas vända den negativa trenden.
Östers ordförande Claes Lövgren förespråkar inga stora förändringar utan säger att Ottosson hade styrelsens förtroende men efter Ottossons eget beslut att kliva av var Öster tvunget att lösa situationen på bästa sätt.
– Jag har fullt förtroende för både Ludwig Ernstsson och Christian Stridh, säger Lövgren.
Ludwig Ernstsson beklagar att Ottosson slutar men är samtidigt full av optimism:
– Givetvis tycker jag det är tråkigt att Andreas slutar. Vi har trivts jättebra ihop och är bästa kompisar.

Vad kommer vi då att märka för skillnad när Ernstsson tar över rollen som huvudansvarig?
– Ottosson kanske ser mer ser till organisationen och detaljerna i spelet, medan jag kommer att trycka på mycket som har med personen att göra – som vilja, attityd och karaktär. Att få spelarna att brinna för det de gör tycker jag är viktigt. Jag vill se att man värdesätter den tid man har på planen. Elitfotboll är något man får förmånen att syssla med under en begränsad tid och det gäller att få spelarna att se det som en möjlighet, svarar ”Ludde”.
– Men när det gäller vår spelidé kommer det inte att skilja någonting. Vi har en tydlig spelidé som vi följer men det är inte omöjligt att spelare kan hamna på lite andra positioner, säger Ernstsson.

Vad kommer Christian Stridh att kunna tillföra?
– För flera av de äldre spelarna i laget är det en helt ny person som kommer in. Christian är ganska lik mig som människa, öppen och engagerad. Han har också stor erfarenhet, även om det är från lite lägre nivå, säger ”Ludde”

Första testetför Ernstsson och Stridh blir redan i morgon lördag när Öster möter Ljungskile på bortaplan.
– Jag vet att varje match kommer att vara jättetajt, men det är det här jag brinner för. Hade jag inte känt en tro på spelarna och att vi kan ta poäng hade jag inte gett mig in i det här, säger Ludwig Ernstsson, Östers 20:e tränare sedan Vilmos Varszegi ledde laget till första SM-guldet 1968.